Three hills cup 2021 се превърна в празник за спринтьорите

Начало » Three hills cup 2021 се превърна в празник за спринтьорите

Награждаване нокаут спринт - мъжеВелико Търново събра през отминалия уикенд общо над 400 състезатели по ориентиране, които се състезаваха в две спринтови дисциплини и една средна дистанция от програмата на традиционните състезания за Three hills cup.

Състезанието не можа да се проведе през миналата година заради ковид кризата, която го отложи на два пъти, но на третия опит се превърна в истински празник на ориентирането в началото на сезона. За първи път в България се проведе нокаут спринт, преминал при голям интерес и много емоции в кв. Варуша.

Първият ден от състезанията започна с напревара по улиците на кв. Дружба във Велико Търново и предложи интересни и разнообразни маршрути.

Иван Сираков от Вариант 5 победи само с 10 секунди съотборника си Стефан Йорданов и с 1:24 минути третия Боян Иванджиков от Валди София. При жените Ясна Петрова от Истрос Русе беше убедителна с близо 3 минути аванс пред Валерия Димитрова от Браун Тим Велико Търново и над 6 пред Мая Недялкова от Компас Крос Русе.

Вижте резултатите
Вижте сплитовете
Вижте видео

Голямата атракция беше вторият ден, когато първо се проведе състезанието от първия кръг на Българската паркова купа – техничен и тежък спринт по стъпалата в горната част на Велико Търново. Успехът беше отново за Иван Сираков, победил отново Стефан Йорданов. Третото място остана за Атанас Бояров от Компас Крос.

При жените Кристина Иванова от Младост Благоевград победи Ясна Петрова, а трета остана Евангелна Дяксова от Карлък Смолян, като първите три се събраха в 41 секунди.

Първите 36 мъже и 36 жени от по 7 възрастови групи оформиха отделно класиране по време, което ги разпредели в 1/4 финални серии за първият в историята на българското ориентиране нокаут спринт. След тежки битки в кв. Варуша и доста мъка по стъпалата и сериозното изкачване, на финалите в края на деня застанаха най-добрите 6 мъже и 6 жени.

Успехът при дамите беше за Кристина Иванова, която държеше челна позиция през целия ден. Тя победи с няколко секунди Ясна Петрова и Евангелина Дяксова.

Голямата битка беше при мъжете, където Преслав Щерев от Бегун с финален спринт отказа Иван Сираков за първото място. Трети остана Стефан Йорданов.

Вижте резултатите от БПК
Вижте сплитовете от БПК
Вижте видео от БПК

Награждаване нокаут спринт - жени
Резултати от нокаут спринта
1/4 финали | Сплитове
1/2 финали | Сплитове
Финали | Сплитове
Вижте видео от нокаут спринта

Със средна дистанция близо до с. Самоводене завършиха състезанията за Three hills cup 2021, като ориентировачите трябваше да се справят с техничен район.

Успехът там дойде за Ивайло Каменаров от Компас Крос, следван от Александър Иванов от Бегун и Христо Кавалски от Вежен. При жените Андрея Дяксова от Карлък Смолян победи с едва 23 секунди Ясна Петрова, а трета остана Евангелина Дяксова.

Вижте резултати
Вижте сплитове
Вижте видео