Knock out спринтът чака първия си световен шампион

Начало » Knock out спринтът чака първия си световен шампион
Каспер Фосер
woc2021.cz

orienteering.sport
Първото изцяло спринтово световно първенство по ориентиране чука на вратата, а в неделя следобед (26 юни) ще станем свидетели на спринтовата щафета.

Изцяло нова глава в историята на ориентирането пък ще бъде написана във вторник, когато първите световни шампиони в knock out спринт ще бъдат короновани по улиците на Фредерисия. Новата дисциплина беше тествана многократно в последните години и по-късно приета в програмата на WOC. Първоначално трябваше да дебютира през юли 2020 г., но отлагането на WOC в Дания означава, че трябва да изчакаме до този вторник.

Кои “на хартия” са фаворитите в мъжката надпревата, два дни преди състезанието?

Действащият европейски шампион Матиас Кибурц (Швейцария) трябва да има много увереност в дисциплината, след като спечели старта от първия кръг на Световната купа в Борас преди месец и държи титлата в knock out спринта след EOC 2021 в Швейцария. Все още се помни и тактическия му успех по време на Euromeeting през 2018 г. на датска земя.

Лидерът в Световната купа Тим Робъртсън (Нова Зеландия) показа страхотна форма в Борас, като завърши втори както в спринта, така и в knock out спринта. Той грабна бронзовия медал на спринта по време на Световното първенство миналата гоина в Чехия. Има сребро от 2018 г. в Латвия и му липсва само златния медал.

Каспер Фосер (Норвегия) изглеждаше добре над контузията си по време на Световната купа в Борас, където спечели спринта и завърши четвърти в knock out спринта. Изигра ключова роля в сребърния медал на Норвегия в спринтовата щафета миналата година, където спечели четири места по време на третия си пост. Избра да не стартира тази сряда на норвежкото първенство по спринт поради болки, но се надява да се подготви за WOC, където ще участва и в трите състезания.

Яник Михелис (Белгия) винаги гравитира около върха, но едва миналата година най-накрая получи първия си шампионски медал – сребърен, на EOC в Швейцария. Със сигурност е нетърпелив да направи същото по време на WOC. Беше трети на Световната купа спринт в Борас и беше в Дания много пъти през последните години, за да се подготви за спринтовите състезания в Колдинг, Фредерисия и Вайле.

Шведите имат своя актуален световен шампион в спринта – Исак фон Крузенстиерна, който е на Световното след контузия. Те имат сериозни амбиции с Аугуст Мьолен, Густав Бергман и Мартин Регборн, които са в челото на класирането за световната купа. Август Молен впечатли, като завърши трети в knock out спринта в Борас, докато Свенск и Регборн доказаха силата си по време на щафетата за спринт, която спечелиха заедно с Лина Странд и Каролин Олсон като Швеция 2.