Може ли някой да победи Туве?

Начало » Може ли някой да победи Туве?

Туве Александершонorienteering.sport
Първото по рода си изцяло спринтово световно първенство по ориентиране започва на 26 юни в Дания, а стартът ще бъде даден от спринтовата щафета в Колдинг в неделя, 26 юни.

Knock-Out спринтът дебютира като WOC -дисциплина във вторник, 28 юни във Фредерисия, а индивидуалният спринт ще завърши шампионата във Вейле в четвъртък, 30 юни.

С арените в центъра на трите града е логично да се очакват равни и бързи градски терени с труден и решителен избор на маршрут по тесните улици.

От коя от дамите обаче да очакваме фойерверки и може ли някой ако не вземе, поне да разклати трона на Туве Александершон?

Шведкат спечели пет златни медала в Чехия на WOC 2021 миналата година и направи впечатляващ старт на международния сезон, като спечели както спринта, така и Knock-Out спринта в първия кръг на Световната купа в Швеция преди месец. Шампионатът в Дания ще бъде нейното 11-то световно първенство, като от предишните десет тя има 26 медала, 15 от които златни. Тя е била фаворит на всяко WOC състезание, в което е участвала през последните години и ще поеме тази роля отново в Дания.

Миналогодишната вицешампионка в Световната купа за жени Симона Аберсолд (Швейцария) се бори с контузия в предсезонната си подготовка. Въпреки това тя показа на Световната купа, че отново набира скорост, като завърши трета в индивидуалния спринт.

Андрине Беняминсен (Норвегия) изигра ключова роля във впечатляващите спринтови щафети на Норвегия през 2021 г. Тя изпревари Швейцария на щафетата за спринт на Световното първенство, за да осигури сребърен медал и запази опонентите си зад себе си в Италия, когато Норвегия спечели първата си спринтова щафета на Световната купа в октомври. Завършил трета в Knock-Out в спринта в Борас през май и ще се състезава във всяко от трите състезания.

Меган Картър Дейвис (Великобритания) направи най-доброто си международно представяне досега в същия Knock-Out спринт в Швеция. Тя поведе по-голямата част от състезанието след умен избор на маршрут в началото, но не издържа под натиска на Туве и завърши втора, като по този начин зае общото трето място в Световната купа. Направи първия си WOC-подиум миналата година, когато беше шеста на дълга дистанция.

Към всички тях добавяме шведките Лина Странд и Хана Лундберг, които също се представиха на висота в Борас. Странд беше втора в спринта, четвърта в Knock-Out спринта и проправи пътя за победа за Швеция 2 в щафетата. И тя има опит от осем WOC в миналото. Лундберг също е впечатляваща след като съсредоточи погледите още миналата година с победата си на Световната купа в Швеция, а също така и с отлични изяви и медали на JWOC в Турция. Тя спечели Шведското първенство в спринта пред Туве през май, беше трета в спринта на СП в Борс и също така стигна до финала на Knock-Out спринта.

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube