За ранглистите на Bgorienteering.net – въпроси и отговори

Заради зачестилите въпроси относно инициативата на сайта Bgorienteering.net да прави своеобразна класация във възрастовите групи при мъже и жени 12 и 14, може би е нужно да се даде повече светлина върху идеята и изпълнението й.

Преди всичко, трябва да е уточни, че това е един съвсем независим проект в демо версия. Първото издание и регулярното събиране на точките показват както положителните моменти, така и малките недостатъци, върху чието отстраняване се мисли.

Как се съставя класирането
Класирането се формира на база участието във всяко едно от състезанията.

Състезанията имат ли значение?
И да, и не. Няма категоризация според силата и ранга на състезанието. Има естествена такава, която се формира от участниците. Ако един състезател победи в по-популярно състезание, значи ще взима повече точки. Ако състезанието е по-малко и победи, ще вземе малко точки, но пък бонусът от челните места си остава.

Как се раздават точките
След всяко състезание всеки от участвалите и завършили съответния старт получава най-малко 1 точка. Максималният брой точки от един старт е свързан с броя на стартиралите деца.

Колко още точки се раздават
Медалистите получават допълнителни точки според мястото, на което се намират. Това не е всичко. Допълнителни бонуси има за крайното класиране в състезанията, в които се събират времената от различните дни. (пример: НСА-Сивен, Сакар, Купа България и др.)

Кой е в челото на класацията
Тук отговорът е любопитен. Без съмнение, след толкова много стартове, в края на годината на върха, а дори и в челните тройки, ще са най-добрите през сезона. Точки обаче взимат и най-постоянните. Тези, които участват на повече състезания.

Искам да съм на върха
Най-лесният начин това да се случи е да бъдеш най-добър/най-добра във всяко състезание, в което участваш. Друг вариант е да участваш в колкото се може повече състезания.

Кога е трудно
Когато в българските състезания взимат участие чуждестранни състезатели. В момента те се трият от класирането и то е само на база българското участие. Това разбира се подлежи на обмисляне в следващите издания на ранглистите.

Трудно е и в друга ситуация. Когато състезатели се включват в друга група. Обикновено това се случва от 12 в 14, а понякога и от 14 в 16 г. В първото издание на ранглистата тези участници ще са и на двете места като ще получават служебни точки в по-ниската група за съответното състезание, в което са участвали.

И в крайна сметка защо се прави
Ползите биха били няколко. Преди всичко децата ще се забавляват и ще бъдат мотивирани да вървят нагоре.

Ранглистата би могла да бъде интересна за треньорите, които лесно могат да следят как се развива даден състезате през годините.

Кога ще видим пълното класиране
Пълната ранглиста ще бъде публикувана в края на сезона. Със сигурност това ще се случи при първото й издание.

Какво следва
Идеите са едно, а реализациите им съвсем друго. На ниво “идея” нещата са развити доста, но за реализирането им не е достатъчно само да ги има, както и чистата работа по тях. Особено радващо е, че вече има интерес, хора се интересуват от класирането, а децата, тези които са главните герои в нея, с гордост я споделят.

Bgorienteering.net приема предложения по въпроса с анкетата. Предложения, както и всякакъв вид помощ.