Ранглиста мъже 14 – статистика и анализ

В края на 2019 г.Bgorienteering.net публикува челните десятки на най-добрите състезатели и състезателки в групите на 12 и 14 годишните. В няколко материала ще ви представим малко повече данни и статистика които стоят зад класациите.

Преди няколко дни видяхте статистиката при жени 14, а днес е ред на анализа на групата на мъже 14.

81 участника взеха точки през годината в групата на момчетата до 14 г. Убедителен победител е Берк Ибрямов от Истрос със 705 точки, следван от Лазар Миланов от Сърнена гора с 520 и Джан Ахмедов от Вариант 5 с 446.

За разлика от групата момичетата, тук желаещите да пробват силите си в по-горна група през сезона бяха малко – едва петима състезатели. четирима от тях – Джан Ахмедов, Боян Георгиев, Велислав Нейчев и Стоян Бачев в само по едно състезание (някои от са с по два старта). Лазар Миланов е участвал в две състезания.

Каква обаче е сухата статистика зад имената и клубовете?

Клубовете от чието име се състезаваха момичетата са общо 27. Отличниците са Вариант 5 и Кракра, които са били с по седем състезатели. С пет са Васил Левски (Карлово)

Няма клуб, който да е с повече от двама състезатели в челната 20-ца, но е интересно, че Бачо Киро (Дряново), който има двама в мъже 14, е представен и от двамата там. Два клуба – Сърнена гора и Академик са с по-един състезател, но и двамата са сред първите 20.

Победителят Берк Ибрямов от Истрос е участвал в 20 състезания (около 40 старта). В същото време 14 от участниците са стартирали и завършили само в едно състезание.

С най-много точки от едно състезание е Лазар Миланов от Сърнена гора, който има 130 т. от Купа България. Причина за това е както силното представяне, така и най-голямата масовост на състезанията край Стрелча.

Ако класирането ставаше по средно получени от състезание точки, то класацията и тук щеше да има доста по-различна челна десятка. Както и при момичетата, върха е за НСА-Сивен и Титу Шателон, който има малко състезания, но винаги е в челните места. Съвсем малко след него е Лазар Миланов, който започна сезона едва от състезанията за Купа България.

Ето и десятката

1. Титу Шателон – НСА-Сивен – 54,12 т.
2. Лазар Миланов – Сърнена гора – 52 т.
3. Стоян Бачев – Бегун – 37,28 т.
4. Берк Ибрямов – Истрос – 35,25 т.
5. Михаил Стоев – Академик – 31,30 т.
6. Джан Ахмедов – Вариант 5 – 29,66 т.
7. Диян Савов – БраунТим – 29,3 т.
8. Боян Беоргиев – Сини камъни – 25,75 т.
9. Божидар Пенчев – Бачо Киро – 25,09 т.
10. Ивайло Мъндев – Сини камъни – 22,57 т.