Шест клуба с титли от ДП 20-21 спринт, средна и щафета

Начало » Шест клуба с титли от ДП 20-21 спринт, средна и щафета


В Карлово, Калофер и Сопот през отминалия уикенд се състояха държавните първенства за 20 и 21-годишните в дисциплините спринтова щафета, средна дистанция и спринт.

В първия състезателен ден близо 50 щафетни отбора застанаха на старт в Карлово и както винаги допринесоха за емоционалната и напрегната надпревара по улиците на родния град на Васил Левски.

И в двете възрастови групи драмата беше до последните метри. При 20-годишните титлата отиде при Вариант 5 в състав Емили Александрова, Божидар Куртев, Тервел Драгоев и Ния Онуфриева. На първи пост те изоставаха с над 3 минути на девето място, след втори на около 2 минути и половина, а третият пост върна щафетата само на 2 секунди изоставане от временния лидер Компас Крос. Велина Коева от русенския отбор водеше до предпоследна точка на Ния Онуфриева, но накрая Вариант 5 спечелиха със силни финални метри и крайна разлика от 19 секунди. Третата позиция остана за Бегун Варна, които останаха на едва 38 секунди от шампионите.

Не по-малко вълнуващо беше в елита. Там титлата, както и миналата година замина за Русе и Компас Крос. Мая Недялкова, Теодор Йорданов, Петър Борисов и Десислава Бахчеванова се движеха втори до последния пост, на секунди от лидера до момента Вариант 5, но със силни финални точки грабнаха първата позиция с 50 секунди аванс от Младост Багоевград. До момента Вариант 5 вървяха стабилно напред след два силни поста на топ спринтьорите Стефан Йорданов и Иван Сираков, но завършващия пост допусна колебания, които доведоха до бронз за тима от Търговище.

Вижте резултатите от спринтовата щафета
Вижте сплитовете от спринтовата щафета
Резултати съпътстващо състезание за купа “Васил Левски”
Сплитове съпътстващо състезание за купа “Васил Левски”

На следващия ден състезателите изминаха разстоянието от Карлово до Калофер и местността “Паниците” за средната дистанция, която беше контролен старт за националните отбори при подрастващите. Участниците трябваше първо да се преборят с тежко изкачване към старта, преди да започнат надпреварата, но това не попречи за силни и бързи бягания, спирани от прецизно ориентиране край сериозни каменни масиви.

Най-добрите ни състезатели в момента – Иван Сираков от Вариант 5 и Кристина Иванова от Младост очаквано взеха златните медали с убедителна разлика пред следващите ги. При мъжете Теодор Йорданов от Компас Крос е втори с 1.59 изоставане, а съотборникът му Ивайло Каменаров се нареди трети, на 2:20 от победителя. Миналогодишният шампион Владимир Атанасов от Бегун, остана осми.


Никаква изненада нямаше в попълването на стълбичката и при жените. Андрея Дяксова от Карлък остана втора на 1:39 минути, с едва 5 секунди по-добро време от Лилиана Гоцева от Младост.

В състезанието при 20-годишните Здравко Колев от Север взе титлата, с 12 секунди аванс пред Преслав Щерев от Бегун. Тервел Драгоев от Вариант 5 взе бронза. При жените Евангелина Дяксова беше повече от убедителна с 3:50 минути пред втората – Ивана Педева от НСА-Сивен. Трета остана Яна Илиева от Вариант 5.

Вижте резултатите от средната дистанция
Вижте сплитовете от средната дистанция
Резултати съпътстващо състезание за купа “Христо Ботев”
Сплитове съпътстващо състезание за купа “Христо Ботев”

Десертът на дългия о-уикенд беше в Сопот, където се състоя атрактивната спринтова дистанция по улиците на родния град на Иван Вазов. Участниците се сблъскаха с множество уловки и забранени за преминаване участъци, които ги накараха с четат картата с повишено внимание.

Стефан Йорданов от Вариант 5 се доказа като най-добър у нас в тази дисциплина със сериозните 17 секунди пред Боян Иванджиков от Валди. На още по-респектираща разлика от 42 секунди остана Иван Сираков с втория си бронзов медал от състезанията. Кристина Иванова съсипа конкуренцията с внушителната разлика от 1:11 минути пред Андрея Дяксова. Трета е Мая Недялкова от Компас Крос.


Преслав Щерев от Бегун. беше най-добър при младежите с голям аванс пред Стефан Димитров от Компас Крос – 51 секунди. Тервел Драгоев добави още един медал с третото си място. Ренета Ненкова направи впечатляващо бягане и беше най-бърза от девойките, оставяйки на 30 секунди Евангелина Дяксова от Карлък и Десислава Бахчеванова от Компас Крос.

Вижте резултатите от спринта
Вижте сплитовете от спринта
Резултати съпътстващо състезание за купа “Иван Вазов”
Сплитове съпътстващо състезание за купа “Иван Вазов”

Кристина Иванова се превърна в топ състезателя на уикенда с три медала – 2 златни и един сребърен. Освен нея с три отличия се прибраха още Иван Сираков, Тервел Драгоев – по един златен и два бронзови, както и Преслав Щерев – златен, сребърен и бронзов.


Последвайте Bgorienteering.net в Telegram!

Абонирайте се за видео канала на сайта в YouTube!

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube