“Корав род”. Станимир Беломъжев, който стана европейски вицешампион по ски ориентиране

Начало » “Корав род”. Станимир Беломъжев, който стана европейски вицешампион по ски ориентиране

Станимир БеломъжевДамяна Велева/Свободна Европа
Неговият спорт е малко познат – едновременно си на ски, но бягаш; едновременно имаш ясна цел, но трябва сам да се ориентираш как да стигнеш до нея с карта и компас в ръка.

Той е Станимир Беломъжев, а спортът – ски ориентиране. В сряда най-добрият български състезател в тази дисциплина постигна ново постижение, като завоюва сребърен медал на Европейското първенство в Чепеларе. Успехът му дойде в масовия старт на дългата дистанция.

“Голямо щастие е за целия отбор и за хората, които стоят зад мен и ми помагат”, коментира пред Българското национално радио Беломъжев.

“Всичко заложих на днешния старт, защото това беше последният индивидуален старт. Напрежението и очакването беше доста голямо. Всички, а и самият аз исках да се реализирам, защото изключително, изключително голям труд съм положил тази година и исках да покажа наистина на какво съм способен”, каза още той след края на състезанието.

Стартът се проведе при много тежки условия – температура -12 градуса, силен вятър и снеговалеж, които се отразиха и на резултатите на състезателите.

“Много тежко състезание, обикновено изминаваме разстоянието за около 90 минути, сега ни бяха необходими 120”, разказа Беломъжев минути след финала.

Сребърният медал от първенството в Чепеларе е един от многото в богатата колекция на спортиста. Въпреки че започва кариерата си като ски бегач, най-големите му успехи идват в ски ориентирането – той е трикратен европейски шампион, двукратен европейски вицешампион, към това има и още три бронзови медала от първенствата на Стария континент.

Историческото му постижение обаче идва през 2017 г., когато печели Световното първенство в Красноярск, Русия. Засега той е единственият българин световен шампион в този спорт (световните титли за България са две – б.р).

Беломъжев е състезател на “Ски клуб Хемус” Троян, а негов треньор е баща му Иван Беломъжев. Освен Станимир, успехи в ски ориентирането записва и сестра му Стефания Беломъжева-Димитрова. В Чепеларе тя стана Световна шампионка за ветерани, само 40 дни след като роди. “Корав род”, казва Иван Беломъжев за своите деца, цитиран от Троян Експрес.

Станимир започва да се занимава със спорта именно покрай родителите си, и двамата треньори в троянския клуб, и своята сестра. Родителите му го качват на ски, когато е още на 2 години.

“В кръга на шегата казват, че по-добре съм стоял на ските, отколкото без тях”, разказва Беломъжев в интервю за списание “360°”.

“Първото ми голямо състезание по ски ориентиране беше в Говедарци. Спомням си, че ми беше изключително трудно да се ориентирам, защото скоростта ми на придвижване беше много по-голяма като скиор и не можех да се намеря на картата”, споделя Беломъжев.

“Постепенно започнах да участвам всяка година и разбрах, че ски ориентирането много повече ми харесва, защото съчетава в себе си бягането и навигацията, избора на вариант, мисловния процес.”

През 2005 г. в Швейцария той става за първи път европейски и вицеевропейски шампион за юноши, а след това през 2008 г. става и двукратен световен шампион при младежите. По думите му това е моментът, в който разбира, че ски ориентирането е “неговият спорт”.

Пред списание “360°” Беломъжев споделя още, че връзката с природата винаги е била изключителна важна за него.

“Тя е всичко за мен”, казва той. “Не мога да си представя живота си без контакта с нея. За мен тя означава щастие, свобода и уважение.”

Следващото състезание за Станимир Беломъжев ще е световното първенство през март във Финландия. За него той ще се подготвя в родния си град Троян и местността Беклемето.

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube