IOF спира състезанията до 31 май

Kонтролна точкаСветовният ден на ориентирането, който традиционно се провежда в рамките на седмица в края на май, Европейското първенство по колоориентиране в Португалия, Европейското по трейл ориентиране във Финландия, както и първият кръг на Световната купа се анулират или отлагат, съобщи днес световната федерация по ориентиране.

От там съобщават, че решението е взето на база разрастващата се пандемия от Covid-19 и многобройните решения на местни и международни здравни органи за ограничаване на разпространението на вируса.

По отношение на горепосочените събития те ще се проведат само, ако се намерят алтернативни дати за тях. Такива има за шампионата по колоориентиране, а за другите два ще се търсят варианти.

Световният ден на ориентирането трябваше да се чества със събития по цял свят от 13 до 19 май. От IOF уточняват, че все още биха насърчили провеждането на отделни събития, но няма да регистрира дейности и да рекламира деня.

Събитията в областта на ориентирането не са най-важния въпрос, който стои на дневен ред не само за IOF, но и за цялата планета. Федерацията предупреждава, че всеки любител на спорта трябва да спазва съответните правила и мерки за безопасност – негова и на околните.