40 държави с представители на WOC 2021

Начало » 40 държави с представители на WOC 2021

WOC202140 държави ще вземат участие на започващото след броени часове световно първенство по ориентиране в Чехия. България е представена от девет състезатели и по този показател е сред страните с най-пълни състави.

Няма как да не се отбележат няколко сериозни липси. Единственият континент, който няма да прати състезател е Австралия, която в исторически план има световна титла. Съседите им от Нова Зеландия пращат двама души.

От Южна Америка ще гледаме само един състезател – аржентинец. Световната пандемия и големите проблеми на Бразилия са причината най-голямата държава в региона да не изпрати свои представители, въпреки традициите си в ориентирането.

От Азия големият отсъстващ е Китай. За сметка на това Япония традиционно е тук. И състезател, който е от… Северна Корея. Кьонг Са Ри обаче е роден в Япония и живее в Норвегия, така че нека всички са спокойни – няма да бъде пратен в лагер, ако не стане шампион.

В Северна Америка виждаме само САЩ. След атрактивната Александра Смит, известна повече като Санди Хот, която е съпруга на световния шампион Холгер Хот Йохансен, Канада отдавна не събира погледите на ориентировачите. Няма я и сега. САЩ обаче продължават българската връзка и след Павлина Браутигам, отново българско име ще се състезава под флага им. Това е Диана Алексиева, дъщеря на Виделин Алексиев, който от години живее със семейството си зад Океана. Той е многократен медалист от местния шампионат, а сега пътят му е поет от дъщеря му, която вече дебютира на голям шампионат при младежите преди три години.

Африка не е пример за ориентироваческа дестинация, но паметливите няма как да не си спомнят за култовия Питър Джугуна от Кения, който през 2012 г. с личен резултат от малко над 13 минути на 5 км, не успя да влезе в контролното време на квалификацията на спринта в Швейцария.

Единствената африканска държава в Чехия ще е Египет. От там е друга о-легенда – Мохамед Рави, който събра погледите по време на последния старт на Тиери Жоржу на WOC, през 2027 г. в Естония, след като излезе от картата още за първа точка, дълго време не успя да тръгне по маршрута, а след като тръгна, впечатли с няколко “нетрадиционни” за WOC варианти.

Като лидер на Балканите, България е с най-много състезатели – девет. Румъния изпраща петима, Сърбия двама, Турция четирима, Северна Македония един и Хърватия двама.

Михаел ван Баелен от Белгия и Мери Чкрипеска от Северна Македония пък участваха на купа “България” в Обзор преди две седмици.


Важни връзки