13-та световна титла за Туве Александершон

Начало » 13-та световна титла за Туве Александершон

Тоталната шведска доминация в световното ориентиране продължи и след средната дистанция на първенството в Чехия, в която скандинавците спечелиха златен и сребърен медал.

При мъжете Густав Бергман даде най-добро време при финиширането си и до самия край се виждаше шампион, но в крайна сметка видя как швейцарецът Матиас Кибурц го побеждава с 40 секунди. С още 7 секунди по-слабо време тройката оформи украинецът Руслан Глибов.

Мнозина видяха възможността Туве Александершон най-сетне да се спъне в опита си да спечели поредна световна титла, особено след като на първата контрола на 11-та точка тя изоставаше с близо минута от най-доброто време, но в края на състезанието трябваше да признаят тоталната й доминация с 2:21 минути по-добро време от това на норвежката Андрине Бенжаминсен и още минута повече от швейцарката Симоне Аберсолд.

Това беше 13-та световна титла за Туве в рамките пет първенства от 2016 година до днес, с което се приближи само на 10 от Симоне Нигли, чиито 23 злата са спечелени в 10 първенства. С десетте си титли в ски-ориентирането, на шведката й трябва само още една, за да стане най-титулуваната ориентировачка за всички времена.

Официални резултати
Жени | Мъже

Иван Сираков и Кристина Иванова бяха българските участници в днешната средна дистанция, след като националът ни влезе във финала по правилото за участие на всяка нация, а Иванова се класира след 13-то място в квалификацията.

Сираков загуби време още на трета точка, която беше сред ключовите за състезанието. Той не допусна сериозни грешки до края, но заостреното внимание и по-ниската скорост по трудния и тежък терен му определиха 46-та позиция с изоставане от повече от 19 минути от шампиона.

Кристина Иванова също имаше проблеми в началото, но след това стабилизира бягането си и записа най-доброто си предстявяне на WOC с 32-то си място.

GPS-проследяване
Жени | Мъже