13 състезатели представят България на ESOC 2022 и WCup в Чепеларе

Начало » 13 състезатели представят България на ESOC 2022 и WCup в Чепеларе

ски ориентиранеОстават по-малко от две седмици до началото на Европейското първенство по ски ориентиране, което тази година ще се проведе в Чепеларе. То е още кръг от световната купа, а заедно с него ще се проведат световните първенства за ветерани и младежи до 23 г.

Една от най-големите звезди в дисциплината е световният и европейски шампион Станимир Беломъжев, който е най-яркото име сред 13-те български участници, които ще ни представят при мъжете и жените.

В мъжкия ни състав личат интересни имена. Баща и син ще се състезават един срещу друг в два от стартовете. Ветеранът Николай Димитров е предвиден за всички пет състезания, а синът му Димитър Димитров, който е на 15 г. ще участва в спринта и средната.

Още двама млади състезатели са включени в отбора – Йордан Йорданов и Борис Карабойков. Съставът се допълва от опитния Боян Софин.

При жените Андрея Дяксова и Теодора Малчева ще участват във всички пет старта, а Евангелина Дяксова е предвидена за три състезания. Калина Недялкова и Цвета Комитска са други две имена в отбора, който е допълнен от младите състезателки от габровския клуб “Узана” Ана-Марея Игнатова и Ясемин Занкова, които ще опитат силите си в спринта и средната дистанция.

Треньор на селекцията е Иван Беломъжев. Общо 22 държави ще изпратят свои представители, като с най-пълни отбори са традиционните сили в дисциплината Швеция, Финландия, Русия и Норвегия.

Подготовката за шампионата продължава при изключително строги мерки срещу Ковид-19. С оглед на последните новини около развитието на пандемията бяха отменени официалните събирания, а церемониите по откриване и награждавания са съкратени до минимум.

Подробна информация към настоящия момент може да бъде открита на Бюлетин N3 и сайта. Последните новини около Ковид пандемията могат да се открият в специалния Ковид Бюлетин. Спортният форум се провежда с подкрепата на община Чепеларе, Министерството на младежта и спорта, както и със съдействието на Българската федерация по ориентиране и партньорите от Спорт-тото, Top-rent-a-car, Novakov Energy Consulting, Натурална минерална вода Хисар – милениум, Bryzos, SiVen, TrackSport и Аптека – Inpharm.