12-то място за женската щафета на JWOC

Българската щафета в групата на жените до 20 г. в състав Ясна Петрова, Андрея Дяксова и Евангелина Дяксова се нареди на 12-то място в крайното класиране в щафетните бягания, с които бе сложен край на световното първенство по ориентиране за младежи в Дания.

Позицията е най-висока до момента, постигана от българска женска щафета на подобно състезание.

И трите се представиха отлично, като Ясна Петрова първа се появи на видимата контрола на първи пост, а в края му предаде с 20-на секунди изоставане. След нея Андрея Дяксова продължи да бяга стабилно и върна щафетата на шеста позиция. На трети пост Евангелина Дяксова също направи силно бягане и с финален спринт изпревари за 12-ата позиция втория отбор на Русия и Унгария.

Според регламента обаче, щафетата е класирана на девето място, тъй като пред нея има нации с повече от един отбор и в класирането участва само по-предно класиралият се.

Пет от шестте позиции на подиума при жените се решиха с финален спринт. За първо място Грейс Молой от Великобритания взе трети медал от шампионата, след като финишира първа с няколко секунди аванс пред Вероника Калинина от Русия, която бе тръгнала като лидер на трети пост. Спринт и една секунда разделиха втория отбор на Швеция и Финландия за третото място като Алва Сонешон беше по-бърза от Ида Хаапала.

Чехия завърши относително спокойно, а последната позиция сред шестте беше за първия отбор на Швеция, за който Иса Енвал беше по-бърза от норвежката Ани Ломе.

При младежите България в състав Боян Иванджиков, Петър Борисов и Тома Котков е на 48-мо място.

Шампиони са Норвегия, следвани от втория отбор на Швеция и Франция, спечелили с финален спринт срещу втория отбор на Норвегия.. Битка имаше и за последните две места на подиума, които бяха заети от Швейцария и първия отбор на Швеция.