Швеция превзе спринтовата дистанция на WOC

Начало » Швеция превзе спринтовата дистанция на WOC

Туве АлександершонПървият ден от световното първенство по ориентиране завърши с две титли за Швеция, едната от които напълно очаквана, а другата вероятно най-изненадващата в последните години.

Исак фон Крусенщтиерна беше по-добър само от девет души в квалификацията, но това не му попречи да направи перфектно бягане по техничния маршрут и да победи със 7 секунди Каспер Фосер от Норвегия, за когото медалът е втори сребърен след този от дългата на последното световно през 2019 г. Новозеландецът Тим Робъртсън взе бронза с изоставане от 13 секунди.

Следобедът беше тежък за швейцарците, които макар и със силни резултати, останаха далеч от медалите, а последният шампион – Даниел Хюбман се нареди едва десети. Един от фаворитите Джоуи Хадорн пък пропусна точка. Европейският шампион Емил Свенск от Швеция, буквално се срина след силен старт, оставайки едва 32-ри.

Исак фон КрусенщтиернаПри жените Туве Александершон започна много силно, но леко отпусна газта, а за една от дългите точки пропиля повече от половин минута аванс. Мощен спринт в края обаче я изведе на върха с 9 секунди по-добро време от това на рускинята Наталия Гемперле. Световната шампионка Мая Алм остана трета на 17 секунди.

Представилите се много силно в квалификациите чехкини Адела Индракова и Тереза Яносикова не издържаха на напрежението и останаха далеч от първите десет. Изненадата от квалификацията Иф ван Донген от Холандия стигна само до 16-та позиция.

Официални резултати
Жени| Мъже

Карти от финала
Жени | Мъже