Швеция не допусна изненада

Начало » Швеция не допусна изненада

ШвецияСмесената спринтова щафета на Швеция очаквано спечели световната титла в дисциплината, с която беше открито първото изцяло спринтово световно първенство по ориентиране в Дания.

Скандинавците бяха авторитетни от самото начало, когато Лина Странд на своето девето световно първенство даде прединина на първи пост със 17 секунди аванс пред Симоне Аберсолд от Швейцария. Макс Петер Беймер не допусна значителна грешка на втори пост, за разлика от два от фаворитите – Норвегия и Швейцария, които изостанаха много в самия край на маршрута.

Великобритания предаде първа с Крис Джоунс от трети на четвърти пост, където щафетата пое Мегън Картър Дейвис, която обаче имаше за пореден път лошия шанс да се съревновава в директна битка с Туве Александершон. В крайна сметка шведката взе преднина след видимата контрола и след грешка на британката, финишира с аванс от 1:02 минути пред Великобритания.

Силното бягане на Каспър Фосер на трети пост за Норвегия, остави отбора в играта, а в края на състезанието Андрине Бенжаминсен финишира трета за бронзовия медал в битка с Швейцария и Дания.

Състезанието се проведе в трудния стар градски център на Колдинг, Дания, с финална арена във вътрешен двор, разположен до впечатляващ, “кацнал на хълм” замък. Изборът на маршрут включваше железница и река, както и тесни улички, алеи и задни дворове. А за допълнителен “интерес”, бяха затворени и доста улици.

Тимът на България в състав Андрея Дяксова, Стефан Йорданов, Иван Сираков и Кристина Иванова беше дисквалифициран след втори пост, заради преминаване през затворена улица.

Най-голямото спринтово шоу – knock out спринтът е във вторник, 28 юни, като започва с квалификации сутринта.

Резултати от спринтовата щафета

GPS тракове

Първи пост
Втори пост
Трети пост
Четвърти пост

Сплитове
Всички постове

Карти
Жени
Мъже