Швеция напомни за себе си с две титли от щафетите на JWOC 2021

Начало » Швеция напомни за себе си с две титли от щафетите на JWOC 2021

щафета Швеция мъжеСветовното първенство по ориентиране за младежи и девойки в Турция завърши днес с щафетни бягания, които по традиция предложиха много емоции и напрежение на състезателите.

Още на първи пост на втората ни щафета Николай Недков не финишира, тъй като избра да помогне на контузен състезател от полския отбор. В началото на маршрута поляк пада, губи съзнание и чупи ръката си, а Николай решава светкавично да му помогне.

След слабото представяне в дългата дистанция, днес двете първи щафети на Швеция извоюваха категорични победи, а страната си тръгна с най-много медали от шампионата.

При девойките денят не се познаваше от сутринта и Швеция се върна с над 2 минути пасив след водача Дания. В края на втори пост Унгария поведе в класирането, а третия пост на Швеция Хана Лундберг пое с изоставане от почти две миннути. На пета позиция тръгна Чехия. Още до втората контрола Лундберг пое водачеството, но унгарката не допусна срив и със стабилно бягане държеше втората позиция. На видимата контрола беше ясно, че Швеция ще е първа, но остана борбата за среброто, която бе спечелена от Унгария. За Чехия останаха бронзовите медали.

Първата българска шафета при девойките се върна на 19-та позиция и 12-то място в класирането на нациите. Втората пък се прибра с 26-то време.

Шведите изоставаха и при мъжете на първи пост, но със стабилно бягане, Аксел Ебланд затвори борбата с аванс от близо две минути пред Унгария и Ференц Йонас. И за двамата това бяха трети медали от шампионата. Третото място остана за Швейцария.

Българската шафета финишира 35-та, но в класирането по нации е 25-та.

Вижте всичко за щафетите