Узана, Бегун и Вариант 5 са топ клубовете в България тази година

Начало » Узана, Бегун и Вариант 5 са топ клубовете в България тази година
Елеонора Николова и деца от Узана
снимка: Филип Маринов

Узана Габрово, Бегун Варна и Вариант 5 Търговище са топ клубовете по ориентиране в България за отминаващата 2021 г, показва ежегодната класация, в която се разпределят точки по различни критерии.

В лятното ориентиране, което доминира у нас, на върха е Вариант 5 с 2778 точки, само с няколко повече от тези на Бегун Варна. Третата позиция е за Компас Крос Русе. Още само един клуб има над 2000 точки и това е Истрос Русе.

Колоориентиране - състезател на Бегун
снимка: Филип Маринов

В ски ориентирането, в което България има двама световни шампиони, но заради атмосферните условия у нас, провеждането дори на ДП става все по-трудно, категоричен лидер е Узана с 1878 точки, с почти 1000 повече от втория в тази под класация Браун тим Велико Търново. Трети са НСА-Сивен.

Узана е убедителен лидер и в коло ориентирането, което тази година имаше няколко състезания, извън традиционното Държавно първенство. Там габровци имат 1582 точки, далеч пред вторите – Браун тим. Трети тук са колоездачите на Север Плевен.

Тренировка на Вариант 5 в ТърговищеКласацията добавя точки за завършил старт ДП (с по 44 са Бегун и Браун тим), както и от коефициент на обхват, където 1.2 имат няколко клуба. Точки от международния спортен календар взимат 8 клуба, като тук лидер с 565 е Ски клуб Хемус Троян.

Узана е най-комплекския клуб с 6497.8 точки, следван от Бегун с 5142.4 и Вариант 5 с 4861.8 точки. Шестицата се допълва от Браун тим, Север Плевен и Компас Крос. 36 от общо 37 клуба взимат точки през 2021 г.

Вижте цялата класация (натиснете на картинката, за да се отвори в нов прозорец)
Класация

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube