Тренировки: Упражнение за прецизно ориентиране

Начало » Тренировки: Упражнение за прецизно ориентиране

тренировка микроориентиранеЕдна от най-често забелязваните грешки по време на състезание по ориентиране е стремежът на състезателя да види първо знака, а не да различи правилно обекта, на който е поставена контролната точка. Това важи в особено голяма степен за начинаещите ориентировачи в групите 12 и 14 г., но понякога дори елитните състезатели несъзнателно изпадат в подобна ситуация.

Тренировката представлява изминаване на обикновен маршрут, но знаците в района на обекта са повече от един. Нито една точка няма сигнатура, затова трениращият трябва много точно да разчете описанието на контролата и да разпознае обекта в района.

Всяка грешка може да носи допълнителни секунди към общото време.

Целта на тренировката е да състезателят да се ориентира прецизно, да се научи да чете внимателно картата и описанието и правилно да определя атаката на точката. Това е част и от по-големия и обширен процес в тактиката на ориентирането – опростяването на отсечката.

Важна подробност е, че картата трябва да е много точна и подробна.

Едва ли има ориентировач, който по време на състезание не е изпадал в ситуацията да се придвижва към поредната точка и когато види знак, инстинктивно да отиде към него. Подобна тренировка би могла да елиминира тази “опасност” от загуба на ценни секунди”.

Разбира се поставянето на “фалшивите” точки трябва да е съобразено с терена и възможностите му. Все пак са необходими достатъчно обекти, на които те да бъдат поставени. Значение има и това дали се прави за отборна тренировка или за индивидуален състезател.

Тренировката е както лесна за изпълнение, така и многофункционална. Включва много важни компоненти, необходими за добрата подготовка на ориентировача – четене на картата, опростяване, избор на точка за атака, четене на описанието. Еднакво ефективна е състезатели на всякакво ниво.