Тренировка: Удължаване на отсечката

Начало » Тренировка: Удължаване на отсечката

тренировка, удължаване на отсечкатаТренировката може да бъде разгледана и като своеобразен “парадокс”. Опитваме се да улесним действията си по време на маршрута, като всъщност удължаваме разстоянието до контролната точка.

Идеята е да получим повече сигурност, като намерим ясно отличими обекти в близост до контролната точка, независимо от риска да удължим с няколко метра разстоянието до точката и съответно целия маршрут.

Тренировката е подходяща най-вече за начинаещи състезатели и такива с по-малко опит.

Съществуват няколко варианти за изпълнението й. В първия треньорът отбелязва на картата обектите, през които състезателят трябва да премине, за да осигури нужната сигурност и елиминиране на риска при намиране на контролната точка.

В друг може да се очертае целия път, като се премахне част от картата. Идеята е още по-внимателно да се подходи към обекта.

Съществува и такъв вариант, в който състезателят предварително сам очертава маршрута си, следвайки идеята на тренировката.

Тази тренировка е от особена полза особено за начинаещи състезатели, при които маршрутите са съобразени с техническите им способности и винаги са обвързани с преминаване или по пътеки или по ясно изразени обекти като сгради, поляни, дълбоки дерета и т.н.

Специално в българските състезания в групите мъже и жени 12 децата нямат кой знае колко варианти за преминаване между точките, затова тренировката е особено важна за тях с идеята да развиват ориентироваческото си мислене за следващите възрастови групи. Спецификата на тренировката я прави идеална за подрастващите от групите 14 и 16 г.

Заниманието обхваща опростяване, теория, избор на точка за атака на обекта. Изисква район с много и ясно изразени обекти, а картата трябва да е подробна и с високо качество.