Тренировка с компас по двойки

Начало » Тренировка с компас по двойки

тренировка азимутТова е занимание, подходящо за начинаещи в ориентирането. Разбира се не е грешка, ако бъде използвано и от напреднали.

В класическия си вид картата представлява бял лист с начертан маршрут, който трябва да се премине само “по азимут” (т.нар. тренировка в мъгла). Освен посоката, трениращият трябва да е наясно с мащаба, за да успее да измери разстоянието и да брои двойните си крачки.

Теренът трябва да е равен, а районът или горист без много обекти, или парк, в който придвижването между алеите не е проблем.

В конкретния случай тренировката представлява движение по двойки, като състезателят отпред се движи само по азимут, докато вторият е с нормална карта и следи за точното местоположение на двамата. Картите се разменят на всяка контролна точка.

Бягането по двойки е за горист район, като вторият състезател (с нормалната карта), следи да не се направи голяма грешка, която трудно би се коригирала без наличие на карта.

За тренировката е нужна и работа с OCAD, за да се изработи празната карта.

Можете да подпомогнете Bgorienteering.net като се абонирате за канала му в YouTube. Достигането на определен брой абонати, ще позволи да се предава на живо през най-популярната видео платформа!