Тренировка: Работа с компас между две пътеки

Начало » Тренировка: Работа с компас между две пътеки

работа с компас между пътекиКомпасът е особено важен за ориентировача, независимо от нивото на неговата подготовка или опит. Еднакво необходим както в горските райони, така и по време на градските спринтове.

Тренировката е подходяща за начинаещи и за състезатели на младежко ниво. Представлява практика за придвижване, когато отсечката или част от нея е между две пътеки.

С това упражнение ще може да се улесни оценката за разстоянието между пътеките и изобщо между два големи опорни ориентира.

Необходим е равнинен терен с относително малко обекти между пътеките. За нуждите на заниманието те могат да бъдат елиминирани от картата, тъй като не са обект на внимание в него.

На фигурата е даден пример за провеждане на тренировката. След старта се определя посоката към контролната точка, а след достигането й се бяга до следващия старт и така няколко пъти според изискванията на треньора.

Тренировката е полезна и по отношение на това, състезателят да игнорира обкръжаващите го обекти по пътя към голям опорен ориентир.

За анализа на тренировката е добре да има поставени знаци, както и да се наблюдава gps трак, за да се види ефекта от бягането в определената посока.


Можете да подпомогнете Bgorienteering.net като се абонирате за канала му в YouTube. Достигането на определен брой абонати, ще позволи да се предава на живо през най-популярната видео платформа!

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube