Тренировка: Малък и голям кръг

Начало » Тренировка: Малък и голям кръг

тренировка малък и голям кръгСерията от тренировки за атака на контролната точка продължава с интересно занимание за идентифициране на правилния момент, в който се атакува обекта по време на състезание.

Разполагаме със стандартен маршрут, в който преди стандартната точка е отбелязано малко кръгче с обект, който е задължително да стигнем и от който трябва да атакуваме истинската точка.

Целта на упражнението е да се определи правилна точка за атака, да се развие способността за взимане на точната посока от мястото на малкото кръгче до обекта и фокус върху финото, прецизно ориентиране в контролния кръг.

Тренировката е подходяща за начинаещи ориентировачи и за такива, които са в групите 14 и 16 години. Обикновено опитът, придобит в състезанията в тази възраст помага на елитните състезатели много по-лесно да виждат “малкото” кръгче по време на състезанието и правилно да определят печелившата точка за атака на обекта.

Препоръчително е малкото кръгче да е обект, до който състезателят да достигне с максимално висока скорост, а след това да изостри вниманието си за определяне на ъгъла и начина на атака.

Специално този тип упражнение може да се адаптира при всякакви терени, но най-голям ефект от него би имало на терен с относително добри характеристики за бягане с висока скорост, с ясно отличаеми обекти и карта с добро техническо изпълнение.

Можете да подпомогнете Bgorienteering.net като се абонирате за канала му в YouTube. Достигането на определен брой абонати, ще позволи да се предава на живо през най-популярната видео платформа!