Титли за Швеция и Норвегия в последния ден на EOC 2022

Начало » Титли за Швеция и Норвегия в последния ден на EOC 2022

Шафета жениСлед трудните и интересни стартове от средната и дълга дистанция на Европейското първенство по ориентиране в Естония, неделния ден и щафетните бгания предложиха още от същото за състезателите.

Швеция спечели европейската титла при дамите след класически избягана щафета от Лина Странд, Сара Хагстрьом и Туве Александершон, които спечелиха с голям аванс пред Чехия и Норвегия. Специфичният естонски терен разбира се изненада и днес дори и най-силните в елита. След първи пост напред беше първия тим на Финландия, от който се очакваше да задържи аванса чрез Марика Тейни, която обаче сбърка още в началото и изостана. Сара Хагстрьом обаче от Швеция 1, взе лидерството и предаде с аванс пред Чехия и втората щафета на Финландия.

Щафета мъжеТуве Александершон беше забравила за грешките от първите три старта и уверено увеличаваше разликата от Тереза Яносикова, но истинската битка беше за третото място. Дания имаше лек аванс, който пропиля само на една отсечка. Швейцария беше изостанала сериозно след първите два поста, но Симона Аберсолд започна да наваксва и на последните контроли вече виждаше медала, изпреварвайки Бенжаминсен от Норвегия и Туомисто от Финландия 2. В крайна сметка обаче норвежката изпревари всички и стана трета след Швеция и Чехия.

При мъжете Норвегия стана шампион, след като от самото начало Дели държеше скандинавците високо в класирането, докато големият фаворит Швеция започна нервно и шампионът от средната Албин Ридефелд изостана прекалено много, за да се навакса пасива. Швеция обаче беше сред първите с втория и третия си състави, в които личаха имената на европейски, световни шампиони и победители от Тиомила и Юкола. На втори пост Каспер Фосер направи добра преднина, която световният шампион Ескил Кинебер не пропиля и се върна и като европейски шампион. Третите постове започнаха с отворена битка за второто и третото място, в деликатна ситуация, в която беше ясно, че един от отборите на Швеция ще излети от крайното класиране. Отново последните метри решиха всичко и Беймер изведе Швеция 3 до среброто, докато бронзът остана за Швейцария.

Българската шафета в състав Теодор Йорданов, Валентин Шишков и Ивайло Каменаров зае 43-то по време място.

GPS тракове
Жени | Пост 1 | Пост 2 | Пост 3
Мъже | Пост 1 | Пост 2 | Пост 3

Резултати
Mъже
Жени