Спринтът показа: Възход на Великобритания, провал на Швеция и че… Туве Александершон е човек!

Начало » Спринтът показа: Възход на Великобритания, провал на Швеция и че… Туве Александершон е човек!

Мегън Картър ДейвисПоследният ден на световното първенство по ориентиране донесе нова порция емоции за състезатели, фенове и зрители. Във Вейле се случи и истинско чудо – Туве Александершон не успя не просто да стане шампион, а дори не взе медал.

Състезателите бяха изправени пред истинско предизвикателство с много затворени улици, хитра първа част с възможност за грешки, смяна на карта и в допълнение – атрактивно водно препятствие на видимата контрола.

Каспър Харлем ФосерКаспър Фосер изглеждаше наистина свеж след пропускането на нокаут спринта онзиден и в отличен стил и без грешки взе титлата. Много постоянният в последните години Густав Бергман от Швеция отсрами сънародниците си с второ място в класирането. Стартиралият предпоследен в списъка – вечно четвъртият, симпатичният на всички топ спринтьор Яник Михелис Белгия спринтира за третото място и буквално рухна след като Крис Джоунс го измести на стълбичката. Секунди по-късно обаче британецът беше дисквалифициран, заради пропускането на трета точка и белгиецът най-сетне получи заслужения си WOC медал.

Класиране мъже
1. Каспър Фосер NOR 13:56
2, Густав Бергман SWE 14:12
3. Яник Михелис BEL 14:20
4. Хавард Едисмо NOR 14:25
5. Аштън Кий AUS 14:34
6. Ралф Стрийт GBR 14:36

Пълни резултати

Яник МихелисТоп десертът на първото спринтово световно първенство обаче беше финалът при жените. Ако денят наистина се познава от сутринта, то Туве Александершон е трябвало доста да се замисли, след като си осигури лесен финал, но не и сред най-силните времена.

Великобритания стратегически избра Алис Лийк за участие в спринта, след като тя не се състезава в предишните дни. След няколко смени на лидерството, тя седна на дивана на лидера и зачака последните финиширали.

Грешки в края или проблем със скоростта елиминираха Андрине Бенджаминсен, Елена Рус, Тереза Яносикова и Марика Тейни и всички погледи бяха отправени към Туве Александершон, която беше тръгнала с грешка още за втора точка, но на една от последните контроли влезе в зелената зона на лидер. Изненадата за всички обаче беше новината, че тя е сбъркала в края и няма шанс да изпревари британката, която вече беше с медал.

Туве АлександершонСимона Аберсолд беше без грешка и малко по-късно завърши с първо време, но лидерът след квалификациите и спечелилата два сребърни медала до момента в шампионата Мегън Картър Дейвис каза последната дума в състезанието с най-добро време и първа титла за нея от WOC.

Класиране жени
1. Меган Картър Дейвис GBR 14:22
2. Симона Аберсолд SUI 14:28
3. Алис Лийк GBR 14:40
4. Андрине Бенджаминсен NOR 14:41
5. Елена Рус СУИ 14:46
6. Туве Александершон SWE 14:51

Пълни резултати

Live GPS квалификации
Жени Heat A | Heat B | Heat C
Мъже Heat A | Heat B | Heat C

Live GPS финали

Жени
Мъже

Българското участие в спринта завърши сутринта с неуспешните квалификации на Боян Иванджиков, Иван Сираков и Стефан Йорданов при мъжете и на Андрея Дяксова и Кристина Иванова при жените. България завършва спринтовия WOC с дисквалификация на шафетата, едва 4 секунди до класиране на нокаут спринта и квалификации в спринта.

Следващото световно първенство е в Швейцария и ще е “горско”. Спринтовият вариант е през 2024 г. в Единбург, Шотландия.