Симоне Нигли трета най-добра спортистка в Швейцария за последните 70 години

Начало » Симоне Нигли трета най-добра спортистка в Швейцария за последните 70 години
Финал на Симоне Нигли
снимка: Facebook profile

Състезателката с най-много титли в историята на ориентирането Симоне Нигли-Лудер и тенисистът Роджър Федерер успяха да се вместят сред скиорите в алтернативната класация за най-добър спортист в Швейцария, която тази година определи най-силните в последните 70 години.

Врени Шнайдер и по-малко популярната у нас Ерика Хес от Белия керван на алпийските ски са на първите две места при жените. Роджър Федерер е номер 1 при мъжете, следван от други двама скиори – бегачът Дарио Колоня и алпиецът Пирмин Цурбриген.

Кои са шампионите?
Врени Шнайдер днес е на 58 години и за нея гласуваха 40% от анкетираните. Тя се отказа през 1995 г. и е определяна рекордните пет пъти за номер 1 при жените в Швейцария, където най-добрите спортисти се съревновават за приза на полов принцип – мъже и жени. Докато в доста спортове Световната купа е по-периферно съревнование, в Алпийските ски тя е най-важното, а Врени има три Големи кристални глобуса, което е доказателство за комплексност. Освен това има три златни медала от Олимпийски игри, нещо с което Симоне няма как да се похвали по основателни причини. За разлика от нейните 23 златни медала от Световно първенство, Шнайдер има “скромните” три.

Днес Врени Шнайдер управлява ски и сноуборд училище в Елм, Източна Швейцария, както и магазин за спортна екипировка.

Ерика Хес е от поколението скиорки преди Шнайдер. Тя има две Световни купи и още шест малки глобуса – четири в слалома и по една в гигантския слалом и комбинацията. Титлите й от световно първенство обаче са цели седем. В момента се занимава с организация на състезания и лагери на подрастващи скиори.

Роджър Федерер пък едва ли има нужда от представяне. Без съмнение най-големият тенисист на всички времена с 20 титли от големия шлем, постигнати във времена на убийствена конкуренция и силов тенис, срещу който той се противопоставя с интелект и неповторима техника.

Дарио Колоня е в елита на ски бягането от 2006 г. Има четири крайни победи за Световната купа с 26 победи и 72 стъпвания на подиума. Четири пъти е олимпийски шампион и три пъти световен.

Пирмин Цурбриген има 40 победи за Световната купа по алпийски ски и четири Големи глобуса. Веднъж е олимпийски шампион и четири пъти световен.

Коя е Симоне Нигли?
Най-успялата състезателка в лятното ориентиране. Има 23 златни медала от световни първенства, два сребърни и седем бронзови. Два от Световните игри, девет крайни победи за Световната купа и още десет злати, четири сребърни и един бронов медал от Европейски първенства. Има пълен комплект медали от JWOC, както и от Nordic Championships (два златни пет сребърни и един бронзов).

Участвала е на 13 WOC, като на две от тях (2003 и 2005) взима всичките златни медали в дисциплините. Отказа се от елитното ориентиране през 2013 г. след старта за световната купа в Нова Зеландия след 60 победи в тази надпревара.

В момента работи с националния отбор на Швеция в стремежа му да се подготви максимално добре за предстоящите големи стартове на континенталните терени, далеч от Скандинавието.