Симоне Нигли се мести в Швеция

снимка: Facebook

23-кратната световна шампионка по ориентиране Симоне Нигли, която се отказа от елитния спорт през 2013 година, все още държи топ-клас нивото си. През тази година на нея й предстои ново предизвикателство – работа с националния отбор на Швеция.

Подобно на най-успелия и добър състезател в историята на ориентирането Тиери Жоржу, и Нигли се насочва към ангажименти със състезателите на скандинавската страна. Тя ще помага в работата им на континентални терени.

Заедно със Симоне се мести и цялото семейство Нигли.

“Вече съм живяла половин година в Швеция. В Улришхамн през 2004 г., за да се подготвя за световното първенство. Оттогава отиваме там от време на време – тренировки, състезания, ваканции. Обсъждали сме по-дълго пребиваване. Сега нашата работна ситуация ни го позволява, а децата ни са в отлична възраст да се преместим”, казва тя.

Освен, че ще помага на националния отбор, тя ще работи и с млади състезатели в Холшберг.

“Очаквам с нетърпение да работя с млади и мотивирани ориентировачи. Искам да им споделя страстта си към ориентирането и разбира се, да им покажа какво е необходимо, за да стигнато до върха. Страстта е важна, а после пътят за всеки е различен. Има какво да споделя с тях на тема физическа подготовка, технически и психологически стратегии”.

Симоне Нигли има и важната задача да разкрие още от тънкостите на континенталния терен на Туве Аександершон, Густав Бергман и останалите национали на Швеция. Причината е, че в следващите години предстоят важни състезания именно на такива терени, включително решаващи кръгове от Световната купа и шампионатът на планетата в Чехия догодина.

По всичко изглежда, че и двете страни са повече от развълнувани от предстоящата съвместна работа. Така мисли и треньорът на отбора Хакан Карлшон.

“С нея ще имаме нов лидер и специалист в област, в която имаме нужда от нови познания. Тя ще е и мотиватор за нашите състезатели”.