Симоне Нигли за разликите в терените

Финал купа Идеал СтандартМногократната световна шампионка по ориентиране Симоне Нигли, която започва работа с националния отбор на Швеция обяснява как точно ще помага на Туве Александершон, Густав Бергман и останалите в битките им по континенталните терени.

Пред сайта svenskorientering.se Симоне посочва разликите между двата основни типа терени.

“Основните разлики първо са във физическата подготовка. Тя трябва да бъде адаптирана към твърдата повърхност, която е типична за континенталния терен. Важно е да умеете да превключите на по-висока скорост при излизане на пътека. Това означава повече работа за смяна на темпото при шведските състезатели, които в Скандинавието почти винаги тичат по мека земна повърхност.

Адаптацията е в тренировката за бягане, а също така трябва да се съсредоточим в силовите тренировки.

Разбира се техниката също е важна, защото разлики има и в тази сфера. Затова са необходими много тренировки с карта, за да се придобие повече увереност в терена.

Разликите са в това, че на континента има по-малко директен избор към точката, а множеството разлики в растителността, пътеките и др. предлага много повече междинни решения по време на една отсечка”, обяснява още Симоне Нигли.