Седем поста в женските щафети на 10mila 2024

Начало » Седем поста в женските щафети на 10mila 2024

Илюстративна снимка за ТиомилаТазгодишното издание на шведската щафета 10mila засега се очертава да е последното в този формат на легендарното състезание. От следващата година организаторите са потготвили революционни промени.

Те засягат участието на жените, както и самият начин на провеждане на събитието. Догодина 10mila ще се проведе в Нюнесхам, на 60 километра южно от Стокхолм.

Сегашните пет женски поста стават седем, три от които за първи път ще са нощни. Според първоначалната програма, с падането на нощта ще се даде старта на женската надпревара. По-рано през деня мъжете вече ще са пробягали три поста. След финала на трите поста ще има малка пауза, а след нея състезанието се подновява от мъжете с преследване преди “långa natten”, легендарния 4 пост, който по традиция е в най-тъмната част на нощта. Мъжете финишират по стандартния начин до десетия пост в ранните часове на неделния ден.

При жените подновяването на състезанието ще става призори с преследване от четвърти пост и ще завърши стандартно с избягването до седмия.

10mila се провежда в Швеция от 1945 г., първоначално само с мъжки щафети, от 1977 с дамско участие, а от 1995 г. и с младежко. Мъжете се състезават в 10 поста, а жените до тази година в 5. Според буквалното значение на наименованието, мъжете трябва да изминат 100 км за цялата щафета, но това разбира се няма как да се случи в спорт като ориентирането.

Най-много победи при мъжете имат Халден (9) и Калеван Расти (5), а при жените четири отбора имат по 4 победи.

Заявки в тазгодишното издание, което ще е най-северното, провеждано някога в историята, участие са заявили общо 602 щафети при мъже, жени и деца.

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube