Ранглиста жени 14 – статистика и анализ

Българският сайт за ориентиране Bgorienteering.net вече публикува челните десятки на най-добрите състезатели и състезателки в групите на 12 и 14 годишните. В няколко материала ще ви представим малко повече данни и статистика които стоят зад класациите.

71 участнички взеха точки през годината в групата на момичетата до 14 г. Сред тях е и една от най-добрите в по-горната група – Емили Александрова от Вариант 5, която обаче участва в своята група само на ДП 12-18.

Победителка в крайното класиране е Карина Георгиева от Академик, следвана от Рая Асенова от Истрос и Дима Пенева от Сини Камъни. В челната десятка пет от участничките бяха първа година в групата и пет за втора.

От по-ниската група, на момичетата до 12 точки тук взеха няколко сътезателки. София Генева от Узана, Рая Дианова от Вариант 5, Станимира Димитрова от Сини Камъни и победителката Силвия Трифонова от Валди.

С най-много участия в групата на 16 годишните и нагоре е Карина Георгиева, която шест пъти не бяга в своята възраст. След нея с четири е Ния Онуфриева от Вариант 5. Георгиева участва в маратона за жени 20, а Онуфриева в спринта в същата група. Извън тази класация разбира се е Емили Александрова, която през целия сезон беше в жени 16 и нагоре.

Каква обаче е сухата статистика зад имената и клубовете?

Клубовете от чието име се състезаваха момичетата са общо 24. Отличниците са НСА-Сивен и Абритус, които са били с по седем състезателки. С шест са били Академик, а с по пет – Вариант 5, Узана и Север.

Най-силно представяне, с цели четири състезателки в първата 20-ка е НСА-Сивен. С три е Вариант 5, а Компас 1994 и Узанс са с две.

Дияна Янева от Компас 1994 е участвала в най-много състезания през годината – 20, а общият брой на стартовете е над 40.

В същото време цели 20 от участничките са стартирали и завършили само в едно състезание.

С най-много точки от едно състезание е Луна Шателон от НСА-Сивен, която има 121 т. от Купа България. Причина за това е както силното представяне, така и най-голямата масовост на състезанията край Стрелча.

И сега най-интересната статистика.

Ако класирането ставаше по средно получени от състезание точки, то класацията щеше да има доста по-различна челна десятка, която е напълно доминирана от състезателките на НСА-Сивен Луна Шателон и Теа Терзиева.

Ето и десятката*.

1. Луна Шателон – НСА-Сивен – 42,7 т. (първа година)
2. Теа Терзиева – НАС-СИвен – 40,06 т. (първа година)
3. Карина Георгиева – Академик – 34,88 т.
4. Елена Илиева – Вариант 5 – 31,90 т.
5. Вяра Илиева Бачо Киро – 31,83 т.
6. Рая Асенова – Истрос- 30,23 т. (първа година)
7. Дима Пенева – Сини Камъни- 30,06 т. (първа година)
8. Ивана Педева – НСА-Сивен – 28,83 т. (първа година)
9. Анна Марея Игнатова – Узана – 27 т.
10. Зорница Панова – Абритус – 23,4

В това подреждане условието е състезателят да има поне пет състезания, в които е участвал. С толкова са Теа Терзиева и Зорница Панова.