Първият лагер за EYOC 2023 започна с купа “Родопи”

Начало » Първият лагер за EYOC 2023 започна с купа “Родопи”


Подготовката за участниците на Европейското първенство по ориентиране за юноши и девойки през 2023 година, което ще се проведе в България започна в петък, 14 октомври, с първия старт от купа “Родопи” и ще завърши в сряда, когато е последната тренировка от първия лагер преди първенството.

Купа “Родопи” започна в петък с тежък спринт по улиците на велинград, който затрудни основно физически състезателите с многото метри сборно изкачване.

В групата на 16-годишните чуждестранната доминация беше пълна, като при момчетата победител стана представителят на Полша Томаш Рзенка. Най-високо от българските представители се нареди Светлозар Колев от Чумерна Твърдица с пета позиция на 3:25 от победителя.

Александър Педев, Марта Русева, Десислава БахчевановаПри момичетата Рая Асенова от Истрос, зае най-високо място – седмо, на 1:24, а от кандидатките за националния отбор при Ж16 Ивана Великова от Север е 11-та на 2:33. Победителка е Лисе Лилелайд от Естония.

Здравко Колев от Север остана четвърти при 18-годишните момчета, на 1:43 минути от победителя Филип Янчик от Полша. Най-високо от бъдещите национали обаче се нареди Лазар Миланов от Сърнена гора, който е 11-ти, на 3:01. Най-силно бе предствянето при девойките, където Десислава Бахчеванова от Компас Крос е първа, а Карина Георгиева от Академик – трета на едва 3 секунди. Именно тя е и най-високо класираната от кандидат-националите.

Вижте резултатите от купа “Родопи” – спринт
Вижте сплитовете от купа “Родопи” – спринт
Вижте състезанието в Livelox.com
Вижте траковете в Loggator.com – M16 | M18 | Ж16 | Ж18

Велислав ДолчинковВ съботния ден състезателите се преместиха на район в близост до града, където ги чакаше дългата дистанция. Теренът предполагаше тежки изкачвания, но и високи скорости на придвижване в гората. Ситуацията при 16-годишните остана същата – доминация на Полша с първо и второ място при момчетата и първо, второ, трето и четвърто при момичетата.

Българските представители нямаха ден и в М16 Дани Николов остана на 9:10 минути от победителя Томаш Рзенка. Цели 21:20 минути по-бавна от първата Антонина Миановска беше най-високо класираната от момичетата българка – Марта Русева от Трапезица.

При 18-годишните, българските представители отново гравитираха в челото (Тервел Драгоев от Вариант 5 с четвърто място), но от тези, които евентуално ще участват на EYOC догодина най-високо бе 14-то място (+25:37 минути) на Ивайло Мъндев от Сини камъни.

Първите четири в класирането на Ж18 бяха участнички, състезаващи се в България. Французойката Луна Шателон от НСА-Сивен показа, амбициите й за добро класиране догодина са напълно реални, а след нея остана Ренета Ненкова от Вариант 5. От възможните участници в националния отбор до 18-години, най-високо се нареди Ния Онуфриева от Вариант 5, на 9:21 минути от победителката.

Вижте резултатите от купа “Родопи” – дълга
Вижте сплитовете от купа “Родопи” – дълга
Вижте състезанието в Livelox.com
Вижте траковете в Loggator.com – M16 | M18 | Ж16 | Ж18

Карина ГеоргиеваСъщият район посрещна участниците и в днешното състезание – динамична средна дистанция, която трябваше да определи крайните победители в състезанието.

В групата на 16-годишните момчета без нито едно първо място в трите дни, победител стана Станислав Драпела от Полша, следван от двама свои сънародници. Дани Николов от Бегун се класира най-високо от българските представители и евентуални участници на EYOC догодина.

Лисе Лилелайд от Естония взе победата при момичетата, а с 26:06 минути изоставане, на 11-то място се нареди Марта Русева.

Отлично бягане в третия ден класира Тервел Драгоев на върха при 18-годишните, където третото място е за Здравко Колев. Най-високо от проектонационалите обаче е Лазар Миланов, който е 12-ти, на 2748 минути.

Първите три места в Ж18 бяха за българските представителки Ренета Ненкова, Десислава Бахчеванова и Карина Георгиева. От трите обаче само Карина Геогиева ще има възможността да участва на големия форум догодина.

Вижте резултатите от купа “Родопи” – средна дистанция
Вижте сплитовете от купа “Родопи” – средна дистанция
Вижте състезанието в Livelox.com
Вижте траковете в Loggator.com – M16 | M18 | Ж16 | Ж18

Вижте крайното класиране