Пълна доминация на Швеция на горския JWOC 2022

Начало » Пълна доминация на Швеция на горския JWOC 2022

Ноел Браун, Ханна ЛундбергВ първите дни на ноември, беше сложен край на най-дълго провеждалото се световно първенство по ориентиране в досегашната история на спорта. JWOC 2022 приключи с три старта в Португалия.

То започна през юли, но заради горските пожари в района, участниците се състезаваха само в спринтови дисциплини. Ноември посрещна ориентировачите с отлично за ориентиране време и маршрути, отговарящи на високото ниво на ивента.

Двама бяха абсолютните герои на първенството – шведите Ноел Браун при мъжете и Ханна Лундберг при дамите. Лундберг взе и трите златни медала от средна, дълга и щафета, а същото с лекота щеше да направи и Браун, ако на средната не беше изгубил чипа си в края на маршрута при преднина повече от 30 секунди.

Унгарецът Жолтан Буйдошо стана шампион на средната дистанция при мъжете, побеждавайки с 19 секунди Едвин Нилсен от Швеция и с 22 Туко Сеппа от Финандия. Ханна Лундберг пък беше изключително категорична с 2:50 минути аванс пред Елза Сонешон, също от Швеция и Ева Лина Ояняхо от Финландия.

Евангелина Дяксова от българския тим записа най-предното – 38-мо място при жените, а Александър Иванов с 52-то си място – при мъжете.

Резултати Жени | Мъже
Карти Жени | Мъже

GPS проследяване (всички стартове от JWOC 2022)

JWOC 2022 се превърна в изцяло спринтов шампионат

Швеция спечели две титли от щафетните бягания при това с респектираща разлика през съперниците. При жените голямата битка за медалите беше до самия край, макар че Ханна Лундберг направи брутална разлика от над 4 минути пред Унгария и почти пет пред Финландия.

До старта на третите постове обаче нещата бяха коренно различни от крайното класиране. Лидери бяга Швеция, а втората позиция се държеше от втория тим на Финландия, следван от втория на Чехия. Унгария обаче настигна всички, а малко преди края на състезанието изостаналия на 8 позиция преди предаването първи отбор на Финландия се появи в челната тройка.

При мъжете Швеция имаше относително спокойно състезание, което спечели с близо минута аванс пред Финландия и 1:27 пред Норвегия.

Българските щафети взеха 21-во място при мъжете и 17-то при жените.

Резултати ЖениMъже
Карти Жени | Mъже
GPS проследяване (всички стартове от JWOC 2022)

Евангелина ДяксоваПоследния ден беше предвиден за дългата дистанция, която отново предложи много динамика, пълно превъзходство на Лундберг и Браун. Шведът имаше доста добра преднина на видимата контрола, но се забави в края и на финала беше с аванс от 17 секунди пред Корнелиус Крисцат Льофалд от Норвегия и над 1:30 минути пред Туко Сеппа от Финландия. Лундберг победи с 3 минути Ева Лина Ояняхо от Финландия и с 4:25 Ода Шееле от Дания.

Евангелина Дяксова записа 60-т0 място в дистанцията, а при мъжете най-силна изявя беше 91-то място на Здравко Колев.

Резултати Жени Мъже
Карти Жени Мъже | Част 1 | Част 2
GPS проследяване (всички стартове от JWOC 2022)