Пета титла за Александершон на WOC 2021

Начало » Пета титла за Александершон на WOC 2021
Каспер Фосер
woc2021.cz

Туве Александершон спечели 5-та от WOC 2021 в Чехия и общо 7 поредна световна титла от общо 15 в лятното ориентиране на днешната дълга дистанция, с която беше сложен край на шампионатната програма. Младият норвежец Каспер Фосер смаза конкуренцията при мъжете с първа световна титла.

Теренът на дългата беше този от вчерашната щафета като предложи много трудни за преминаване участъци, безброй скали и изкачване, което нямаше край. При жените беше по-оспорвано, като в челната десятка се получиха две двойки със състезателки с еднакво време.

Туве не остави никакво съмнение и след безгрешно бягане остави на почти 3 минути след себе си друга от звездите на шампионата – Наталия Гемперле от Русия, която заедно със сънародниците си беше принудена да се представя от “неутрална” страна.

Симона Аберсолд остана трета с няколко секунди след рускинята.

България беше представена от две състезателки. И двете бягаха стабилно и финишираха с изоставане от 26:26 минути (Кристина Иванова, 39-то място) и 27.50 минути (Андрея Дяксова, 41-во място).

Туве Александершон
woc2021.cz

При мъжете десятката беше тотална скандинавско-швейцарската доминация, нарушена само от влизането на чеха Милош Никодим. Емил Свенск направи първото сериозно постижение за деня, но Даниел Хюбман припомни за най-добрите си дни с близо минута по-добро време. В същото време Каспер Фосер настигна двамата, тръгнали преди него – Матиас Кибурц с три минути и Магне Дели с шест. Тримата бягаха заедно в последните километри, а в края Дели спринтира, за да даде с няколко секунди по-добро време от Хюбман и така да вземе бронзовия медал. Сребърният остана за Кибурц, а златният за Фосер.

Иван Сираков зае 52-ро място с пасив от 34:39 минути.

Действащият до момента световен шампион Улав Лунданеш се провали и остана 17-ти с почти 14 минути след шампиона, а Густав Бергман се отказа по средата на маршрута. За съжаление и в последния ден не успяхме да видим заявеният представител на Северна Корея.

Резулати
Жени | Мъже