Отново български отбор на 10mila! Кои ще участват в легендарната щафета?

Начало » Отново български отбор на 10mila! Кои ще участват в легендарната щафета?


Започнеш ли да се занимаваш с ориентиране и успееш ли да превъзмогнеш първоначалните трудности, свикнеш ли с дисциплината на трениране, възприемеш ли спорта като нещо повече от “отбиване на номера” или “убиване на времето” и в крайна сметка се сдобиеш с цели в него, неминуемо идва моментът, в който двете магии в ориентирането – щафетите 10mila в Швеция и Jukola във Финландия стават голяма цел.

И това не зависи от мястото където си роден или районите, в които се ориентираш. Тази мечта следва докато не се изпълни. За огромна част от състезателите приоритетът е участие, даване на най-доброто и успешно завършване, без значение от мястото. Защото в трудните условия на скандинавските гори победа е дори да си там.

Само след няколко дни е поредното издание на шведската “10mila” – десетпостовото предизвикателство за мъжете, а от тази година към петте поста на дамите се добавя и още един, както и “деликатния чар” на нощното ориентиране.

След най-северната 10mila в Шелефтеа през миналата година, сега състезанието се мести с 1000 километра “по-надолу”, в Нюнесхамн, на около 60 км южно от Стокхолм, където беше и през 2018 г. Според първоначалните данни от организаторите, броят на участниците се връща на нивата от преди ковид пандемията през 2019 г. Към момента заявки имат 270 младежки щафети (по 4 поста и общо до 6 участника), 311 мъжки (по 10 поста) и 275 дамски (по 6 поста), което означава, че участие ще вземат между 6300 и 6500 състезатели.

Тази година правилата са променени като организаторите правят драстични реформи по цялата структура на надпреварата. Ако досега нещата бяха прости – масов старт и финал, сега мъжете и жените ще са разделени на два старта.

Как точно ще протече състезанието тази година?
Мъжете стартират в светлата част на 5 май, в 18:30 (българско време) с три поста, като очакваното време на лидерите е около 2:05 минути. В рамките на час след това се предполага, че над 200 щафети ще са приключили с трите си поста. Така 4-ти пост на водача ще стартира отново в 00:30, а всички с изоставане от 1 секунда до 1 час ще тръгнат на времето, с което изостават от него по системата на класическото преследване. В 1:30 минути е масовия старт за всички останали нестартирали до момента четвърти постове. Очакваният финал на първата щафета и нов шампион на 10mila е около 7:30 българско време.

Вижте Бюлетин 4

За първи път при жените ще има и нощно ориентиране. Именно с два нощни поста започва и тяхната надпревара в 22:30 часа местно и българско време. Очаква се първият финиширал втори пост да го направи около 00:00 ч. Системата за рестарт на състезанието е същата като при мъжете. Очакванията са 90% от отборите да са затворили вторите си постове в рамките на следващия час (до полунощ), а състезанието се подновява в 8:00 ч. с преследване на тези с изоставане до един час. В 9:00 стартират всички останали трети постове, като и при мъжете, и при жените първия пост след подновяването е еднакъв за всички участници. Това са и най-дългите постове с 14.4 км за мъжете и 10.1 км за дамите.

Българското участие през 2024 г според информацията, достигнала до bgorienteering.net
От доста време насам сред отборите ще има изцяло български състави и при мъжете, и при жените, които ще са под името “Бегун”. Именно варненският клуб и Ивайло Иванов организират всички дейности по селекцията и пътуването на 16-те състезателя. Подкрепа има и от Българската федерация по ориентиране.

В състава на мъжкия тим са: Иван Сираков (Вариант 5), Валентин Шишков (Трапезица 1954), Апостол Атанасов (Трапезица 1954)*, Ивайло Драгоев (НСА-Сивен), Тервел Драгоев (НСА-Сивен), Александър Иванов (Бегун), Петър Борисов (Компас Крос), Ивайло Иванов (Бегун), Калин Пенчев (Браун тим) и Стефан Йорданов (Вариант 5).

Дамите са представени от: Андрея Дяксова (Карлък), Евангелина Дяксова (Карлък), Лилиана Гоцева (Бегун), Кристина Иванова (Браун тим), Ивана Педева (НСА-Сивен) и Златимира Абажиева, която от години живее и се състезава в Швеция.

Към момента са ясни и още две български участия. Състезателката на Вариант 5 Ния Онуфриева, е на най-дългия, трети пост за шведския си отбор OK Klemmingen, с който миналата година завърши на 132-то място от 228 стартирали отбора. Никола Иванов от Север Плевен тази година ще се състезава на девети пост за своя датски клуб Horsens.
видеото с българското представяне през 2023 г. е най-горе в материала

Състезанието както обикновено ще се предава телевизионно от началото на младжкото състезание до финала на първите 50-100 мъжки поста. Най-сигурният начин за безпроблемно проследяване на надпреварата е като се закупи един от телевизионните пакети, които са на цена от 43.43 до 48.89 лв според опцията на страната, която предава.

През 2018 г. 10mila беше на същия район в Нюнесхамн, като тогава при мъжете спечелиха IFK Göteborg, а при жените Järla. Вижте видеото след състезанието.

* Корекция към 1.05.2024 след като първоначално Теодор Йорданов от Компас Крос беше вписан в състава на Begun 1.

Вижте картата на района от 2018 г. (връзка към оригиналния размер)
Карта Тиомила 2018

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube