Отварят природните паркове от тази неделя

Начало » Отварят природните паркове от тази неделя
Панорамна гледка към Витоша
снимка: pixabay.com

Със заповед от днес, 1 май, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините.

Условието на този етап е да не се използват градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти, гласи още заповедта.

Що се отнася до природен парк “Витоша”, той ще е отворен за посещение от неделя, което предполага организация на движението и паркирането на автомобили на някои от най-популярните места като Златните мостове, Ветровала и Офелиите.

Пътищата от Драгалевци до Морените и от Бояна до Златни мостове ще са забранени за движение от 11 до 14 ч.

Остават стандартните мерки за безопасност като дистанция от минимум 2,5 м, а при разговор с други хора да се поставя маска или шал.

Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство. Хижите ще са затворени.

В неделя се облекчава и режима в големите паркове, където ще бъдат премахнати лентите. Призовава се обаче за спазване на еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете”.