Нокаут за ориентировачи

Начало » Нокаут за ориентировачи


Още преди година нокаут спринтът трябваше да се появи у нас на състезанието в края на май в Ямбол, но ковид епидемията отложи дебютът му за неопределено време. И днес, няколко месеца по-късно по всичко личи, че ориентировачите ще успеят да се насладят на тази емоция.

За съжаление основно те, защото публиката, заради която всъщност съществува тази дисциплина, по правило не трябва да я има. Колкото и условно да е това.

Спринтът се настани удобно в програмата на състезанията по ориентиране вече няколко години, а отколешният стремеж спортът да слезе по-близо до хората доведе до спринтови щафети, смесени спринтове и нокаут спринтове. Последните сме ги гледали само като част от световната купа и който поне за малко е погледнал, няма как да не се впечатли. Спринтьорите да си помечтаят да спечелят, а другите да помечтаят просто да са малко повече спринтьори.

И така – първият у нас подобен спринт трябва да се проведе в събота, 27 март във Велико Търново. Стартът ще бъде съчетан с първия кръг на Парковата купа – един формат, който преди малко по-малко от 20 години започна амбициозно у нас и по света, но не се разви до нивата, които се очакваха.

Какво обаче е “нокаут спринт”? Спортните фенове няма как да не са гледали поне веднъж по Евроспорт модерните спринтови издания на кръговете от Световната купа по ски бягане. Там шестима състезатели, разделени в серии, стартират заедно по едно и също трасе, а първият и вторият продължават напред. При всеки кръг в ски бягането двама от неуспелите да се класират напред, продължават в следващия кръг по време. И така до финала, в който се определят първите трима.

В ориентирането принципът е подобен, но и не съвсем. Един и същ маршрут би означавало, че в подобни състезания участие могат да взимат и състезатели без умения в ориентирането, затова точно преди старта всеки от участниците получава възможност да види част от три маршрута, след което да избере един, по който да бяга. Това е гаранция, че бягането на всички шестима по един и същ начин е почти невъзможно.

Изборът може да даде леко предимство – например в сложността (макар и с минимални разлики) или пък да ощети някой от ориентировачите. След старта всички може да са по един и същ, но пък и да се разделят в три различни посоки. Победител е този, който пръв пресече финалната линия.

В събота във Велико Търново Групи 16, 18, 20, 21Е, 21А, 35 и 40 бягат по един тип маршрут (с избора A, B, C). Те участват в квалификация за нокаута спринта. Първите 36 мъже и 36 жени от тази обединена група продължават напред към ¼ финалните серии по-късно през деня. Разделението на тези групи е за определяне на резултатите за БПК.

Ако броят на мъже или жени в тези групи е по-малък от 36, най-бързите 18 ще се класират директно за ½ финалите.

И така най-добрите ще бягат три или четири пъти. Дължините на маршрутите ще са до около 2300 м по съдийски вариант, а емоцията за всички състезатели е повече от гарантирана.

Bgorienteering.net ще бъде на състезанията с намерение да ги отрази с видео. А вие побързайте да се регистрирате. Можете да го направите до 23:59 ч. в понеделник 22 март!