Незабравим и драматичен уикенд край Бунтовна на ДП 20-21 щафети и средна

Начало » Незабравим и драматичен уикенд край Бунтовна на ДП 20-21 щафети и средна

Eмоционален и доста напрегнат уикенд преживяха състезателите, организаторите и гостите на Държавния шампионат 20-21 щафети и дълга дистанция, който се проведе на хижа Бунтовна, близо до Стрелча.

Първото приключение бе подстъпът към състезателния център, който включваше близо 12 км участък по тежък черен път с множество неравности и камъни, който се изминаваше в рамките на 40-60 минути и за повечето участници трябваше да се случи 4 пъти в рамките на сътезанието.

Щафетните бягания обаче преминаха при традиционния интерес, а както и всяка година изненадващи обрати не липсваха. При мъже 20 г. победители станаха представителите на Бегун, следвани от Вариант 5 и Компас Крос. В същатата възрастова граница, но при момичетата убедителна победа взеха Вариант 5, пред НСА и изненадата Валди.

В елитната мъжка група Компас Крос взе титлата в надпревара с Вариант 5 до самия край. Третото място беше по-скоро изненада и дойде след решителен и силен трети пост на НСА Сивен. При жените семейната щафета Дяксови взе с лекота титлата пред Компас Крос и Бегун.

Карта анализВ края на деня обаче дойде притеснителната новина, че състезател от съпътстващото състезание все още не се е прибрал от гората и вниманието беше концентрирано изцяло в решаване на този проблем. Десетки от организаторите и допълнитени доброволци се включиха в нощното издирване, което за съжаление не даде резултати и всички със затаен дъх очакваха щастлива развръзка в ранните сутрешни часове.

Резултати щафети
Сплитове щафети
Резултати купа “Пловдив” средна
Сплитове купа “Пловдив” средна

Напрежението сред участващите взе връх минути преди официалния старт на дългата дистанция на следващия ден. Мнозина не се почувстваха готови да влязат в състезателен режим докато няма добри новини за все още неоткрития състезател на дряновския клуб Бачо Киро, докато бяха убедени да участват, най-малкото с надеждата, че повече хора ще са в района, в който той все пак би могъл все още да е.

Карина ГеоргиеваВъпреки това имаше нестартирали и насочили вниманието си към акция по спасяването.

Буквално минути след като бяха определени челните тройки в състезанията от ДП 20-21, долетя и щастливата новина, че прекаралият 22 часа в планината е жив и здрав и с намерението още на следващия ден отново да участва в състезание по ориентиране. Това рязко подобри настроението на присъстващите, които вече можеха да се включат и в церемонията по награждаваенето.

Чистото класиране и титлите очаквано останаха на заден план, но все пак призови тройки бяха определени. В М20 Преслав Щерев взе поредна титла през годината. Той беше следван от съотборника си в Бегун Александър Иванов и Стефан Димитров от Компас Крос. В Ж20 Евангелина Дяксова от Карлък взе титлата пред Ренета Ненкова от Вариант 5 и Десислава Бахчеванова от Компас Крос.

Боян Иванджиков от Валди е шампион при мъжете, следван от Стефан Йорданов от Вариант 5 и Валентин Шишков от Трапезица. Кристина Иванова от Младост в първа при жените, пред Андрея Дяксова от Карлък и Наталия Атанасова от Бегун.

Общо 40 състезатели от всички групи не стартираха на дългата дистанция.

Резултати дълга дистанция
Сплитове дълга дистанция
Резултати купа “Пловдив” дълга дистанция
Сплитове купа “Пловдив” дълга дистанция