Матиас Кибурц счупи световния рекорд на 50 км на пътека


Световният шампион по ориентиране Матиас Кибурц подобри с 50 секунди световния рекорд на 50 км по “бягаща пътека”, след като в четвъртък постигна време от 2:56:25 часа.

Въпросният рекорд пада за трети път тази година, като първо бе подобрен от Марио Мендоса – 2:59:03 през януари, а след това ме счупен от Флориан Нойшванер с още около две минути, преди ориентировачът Кибурц да се поздрави с големия успех.

Българските ориентировачи вече знаят за успеха, но едва ли всички знаят подробностите зад него. Всъщност рекордът идва малко “между другото” за Кибурц, който по обясними причини трябваше да отмени всичките си участия в състезания по ориентиране заради пандемията от коронавирус, която е плъзнала по целия свят.

Идеята за опита за постижението всъщност е възможност да не се изгуби обема постигнат през зимата и да не отидат напразно тренировките му. 50 км за под три часа означава, че те едва ли са били леки.

За Кибурц това е втори световен рекорд на пътека. Преди 8 години той, заедно с още 11 бегачи чупи най-доброто постижение за 24 часа. Тогава обаче бяга “само” два часа.

Швейцарецът не прекара лесни три часа на пътеката в четвъртък. В началото на бягането то изглеждаше леко, но Матиас започна по-консервативно и без излишни рискове, с ясното съзнание, че в началото “ще губи”. Критичния момент за него беше на 38-я километър, като проблемите с болките в краката отминаха след 40-я, за да закове 3,32 минути на километър или средна скорост от повече от 17 км/ч.

“В крайна сметка проблемите не бяха чак толкова сериозни и краят бе щастлив. Особено в тези трудни дни”, коментира шампионът, който празнува само със съпругата си, заради изискванията за социална дистанция.

Възстановяването за Кибурц е мечта за всеки спортист – излежаване на дивана и ядене на много шоколад. Самият швейцарец признава, че не смята да прави нищо друго в следващите две седмици.

Матиас Кибурц имаше не само идея за подобряване на рекорда, но бе ръководен и от благотворителна инициатива за събиране на пари срещу пандемията в Швейцария. Преди и по време на неговото бягане бяха събрани над 8 000 евро.

“Повече няма да опитвам рекорд. Беше специален момент, но стига толкова. Не отново”, коментира още рекордьорът, който има четири световни титли по ориентиране.