Купа “Великден” отново се превърна в празник на ориентирането

Начало » Купа “Великден” отново се превърна в празник на ориентирането

За българските ориентировачи Великден не е само един от най-светлите християнски празници, но и повод да отидат в Търговище за традиционните четири старта за купа “Великден”.

Тази година около 500 души от няколко страни се надпреварваха различните дисциплини от петък до понелник в околностите на Търговище и в Попово.

По традиция първият ден беше масов старт, който тази година се проведе край с. Вардун. И в двете елитни групи имаше ясно изразени фаворити и подгласници и за призовите места нямаше финални битки. Победители станаха Александу Бейдеа от Университатя и Андрея Дяксова от Карлък. Единствена такава зрителите край финала видяха при 16-годишните младежи, където Алтар Тузчуогюлари от Турция, победи Марко Пелов от Валди с 2 секунди.

Резултати масов старт
Сплитове масов старт
Масов старт – видео 1
Снимки от всички състезателни дни

На следващия ден състезателите се събраха в силно пресечен район край Търговище за дългата дистанция. При мъжете тежкото трасе с дължина между 12 и 14 км при мъжете, беше минато най-бързо от Стрфан Йорданов от Вариант 5. При жените Андра Анхел от Университатя беше убедителен победител.

Резултати дълга дистанция
Сплитове дълга дистанция
Дълга дистанция – Видео
Снимки от всички състезателни дни

Атрактивната спринтова дистанция се проведе в Попово в неделя, навръх Великден със състезателен център стадион “Стамо Костов”. Спринтьорите се ориентираха по улиците н град и по алеите на градския парк, преди да финишират по около 250 метра по пистата на стадиона между предпоследна, последна точка и финалната станция. Българските участници в елитните групи се бориха за място в националния отбор за спринтовото световно в Дания по-късно през годината.

Много силно бягане направи Боян Иванджиков от Валди, следван на по-малко от 30 секунди от Петър Борисов от Компас Крос и Иван Сираков от Вариант 5. Много неприятна грешка на лидера до последните метри Стефан Йорданов го лиши от победа. Без никаква изненада, при жените победата отиде при Кристина Иванова от Младост, която победи с почти 2 минути втората Андея Дяксова от Карлък и с 2:17 минути наредилите се на трето място Илиана Шандуркова-Илиева от Узана и Андра Анхел.

Резултати спринт
Сплитове спринт
Спринт – Видео 1
Спринт – Видео 2
Снимки от всички състезателни дни

Последният ден беше за средната дистанция в омурташкото село Кестенево, където стъмният склон предложи отлична видимост и възможност за висока скорост. Боян Иванджиков все втори пореден успех с голям аванс пред Александру Блейдеа и Габриел Матис от Швейцария. Андра Анхел беше първа при дамите с респектираща разлика от Илиана Илиева, която пък победи с едва секунда третата Андрея Дяксова.

Резултати средна дистанция
Сплитове средна дистанция
Средна дистанция – Видео 1
Средна дистанция – Видео 2
Снимки от всички състезателни дни


Последвайте Bgorienteering.net в Telegram
Абонирайте се за видео канала на Bgorienteering.net в YouTube