Кой е бягал най-много на WOC?

Кои са състезателите при мъжете с най-много стартове на световни първенства по ориентиране? Любопитен въпрос, отговор на който ни дава официалната статистика на планетарните шампионати.

В тази импровизирана класация квалификациите и финалите на дадена дисциплина се броят за един старт. От една страна е радостно, че в групата от осем състезатели има двама българи, но от друга е и малко тъжно, тъй като това означава по-слаба вътрешна конкуренция. Специално заради последния признак лесно можем да си обясним липсата на ориентировачи от Швеция, Норвегия и Финландия.

И все пак, кои са най-постоянните към днешна дата?

Първата позиция е за Даниел Хюбман. Тя е условна, тъй като той има 49 старта, точно колкото и втория – легендата Тиери Жоржу. Разликата е, че швейцарецът ги е постигнал за 14 световни първенства, докато Тиери в 18. Хюбман вероятно ще стане едноличен лидер след WOC 2019 в Норвегия този август.

Внимание! Третото място държи Кирил Николов с 47 старта от 14 шампионата. Дизела редовно ни е радвал със силни и стабилни изяви на големите първенства.

Четвърти са Гернот Кершбауер от Австрия и Ерик Боне от САЩ с по 46 старта. При първия обаче те са от 15, а при втория от 18 световни първенства.

Шести се нарежда още един българин – Ивайло Каменаров. Той е участвал на 15 състезания от най-висок световен ранг и е бягал в 45 старта.

Последните двама в тази елитна група са Валентин Новиков от Русия и Симонас Крепста от Литва. Двамата имат по 16 световни първенства, в които са бягали в 44 старта.