Как да сме уверени и спокойни на състезание (втора част)

Блогърът на BGswim.com Деян Гечев ни запознава с няколко трика как да сме уверени по време на състезание. BGorienteering.net адаптира текста, чиито оригинал е насочен към плуването, към изискванията на спортиста-ориентировач.

В първата част обърнахме внимание на това, че не трябва да мислим за резултата и че по-ниските очаквания водят до по-високи стандарти.

Днес продължаваме с останалите съвети.

“Опростете” състезанието
Независимо дали е регионално състезание, държавно, европейско или световно, гледайте на него като на поредната рутинна битка. “Състезание като състезание… Какво му е по-различното от предходното?”

Теренът или ще е познат или ще е неизвестен за вас и за останалите. Пак ще положите същите максимални усилия. Пак ще направите всичко възможно и ще се раздадете напълно. Не позволявайте ранга на състезанието да ви попречи и притесни да разгърнете потенциала си.

Игнорирайте конкуренцията
Не мислете за другите състезатели и за начина, по който те ще се представят. Съсредоточете се върху вашето ориентиране. Не върху тяхното. Те се ориентират в тяхното състезание. Вие във вашето.

По никакъв начин няма да повлияят върху вас. Отново мисъл на Антъни Ървин: “Преди много се дразнех от това, което вършеха другите състезатели. След това разбрах, че по никакъв начин не трябва да позволявам да ми повлияят”.

За финал ето няколко съвета за това какво да направим на следващото състезание, за да се преборим с притеснението:

Стъпка №1: Успокойте дишането. Вдишайте бавно за 5 секунди през носа и издишайте за същото време през устата. Фокусирайте се върху начина, по който го правите.

Стъпка №2: Опитайте се да се надъхате и мотивирате по някакъв начин. Дали ще говорите на себе си, дали ще слушате музика или ще направите нещо друго, стремете се да сте мотивирани на 100%.

Стъпка №3: Радвайте се и се усмихвайте. Обичате ориентирането, обичате да се състезавате. Тук сте, защото ви харесва. Та вие правите това, което ви се харесва.

Стъпка №4: Достатъчно добре сте подготвени. Съсредоточете се изцяло и единствено върху вашето ориентиране. Не позволявайте някой друг да ви попречи и разконцентрира.