Как да сме уверени и спокойни на състезание (първа част)

Блогърът на BGswim.com Деян Гечев ни запознава с няколко трика как да сме уверени по време на състезание. BGorienteering.net адаптира текста, чиито оригинал е насочен към плуването, към изискванията на спортиста-ориентировач.

На състезание атлетите изпадат в състояние нервност, притеснение и раздразнителност. Случва се дори да дадат по-слаби резултатите от тези на тренировка. “Защо се случи това? Защо съм толкова притеснен по време на състезанието? Цял сезон се подготвям за него и накрая не ми се получи.” Това са само част от въпросите, тормозещи разколебания спортист.

Как обаче да се пребори с това неприятно усещане, което му пречи да разгърне пълния си потенциал? Преди да навлезем в същината на проблема, трябва да си изясним откъде идва той и защо изобщо се случва.

Нервността и притеснението се появяват от някакъв източник. Няма как да не съществува такъв. Да вземем следния пример: често по време на тренировки трябва да се бягат маршрути с различна трудност. Тогава тази нервност, това притеснение не се проявяват в същата степен, както на състезанието. Дори може да ги няма.

Идва ред на състезанието и тогава изведнъж стресът и напрежението се появяват с пълна сила. Правим същото, както по време на тренировка и все пак започваме да се притесняваме. Защо?

Когато сме на състезание силно се интересуваме от резултата, който ще покажем. Все пак, вложили сме страшно много усилия отделили сме значителна част от време си. И тъй като не можем да сме 100% сигурни, че ще сме удовлетворени от резултата, който ще постигнем, започваме да се страхуваме. Вероятността, че няма да постигнем целта си ни кара да се съмняваме и притесняваме. А това от своя страна поражда стреса, нервността и раздразнението, които изпитваме.

Ако знаехте предварително, че резултатът, който ще дадете е перфектен или че ще спечелите златния медал, щеше ли да го има това притеснение? Отговорът е отрицателен.

За съжаление няма как да сме 100% сигурни в бъдещето и невинаги можем да сме също толкова сигурни в събитията, които ни предстоят. Има си обаче някои трикове, с помощта на които можем да преборим чувствата на несигурност и страх, които ни тормозят. Нека разгледаме някои от тях:

Не мислете толкова много за резултата
Трудно е въобще да не мислим за постижението, което искаме да постигнем, защото то е целта, която гоним. Колкото по-малко мислим за него обаче, толкова по-добър ще е резултатът.

Колкото вниманието, което му отделяме е по-голямо, толкова и нервността, която изпитваме ще е по-голяма. Помнете тя идва, защото се страхуваме от това дали ще постигнем целта си.

Опитвайки се да се заблудим, че не се вълнуваме от това да я постигнем страхът, напрежението и стресът ще изчезнат. Ще се освободим психически и ще дадем по-добър резултат.

Стремейки се към това, в главата на спортиста ще изникне друга мисъл, която ще го тревожи. “Ако не ме вълнуват резултатите, тогава за какво да се състезавам? Каква ще бъде моята мотивация?”

Тогава идва ред на следващия трик който да ни се притече на помощ.

Ниски очаквания + високи стандарти
Звучи малко противоречиво, но какъв по-точно е смисълът на този помощен трик? Една хубава мисъл на американеца Антъни Ървин, който на олимпийските игри в Рио през 2016 г. стана най-възрастният плувец, спечелил златен медал (на 35 години, а дисциплината бе 50 м св. стил 21,40 сек.) е подходяща за темата:

“Да имаш очаквания за резултата е безсмислено. Това може само да попречи”. Стремете се да нямате очаквания за резултата, но въпреки това си поставяйте високи очаквания от вас самите, бъдете максималисти. “Ще тренирам още по-усилено, ще се отдам на 100% на тренировките, ще работя във всяка една насока, за да успея.”

Не бъдете мотивирани от мястото, което гоните. Бъдете мотивирани от самите себе си. Радвайте се на високите изисквания, които си поставяте. Комбинирайки тези две неща си гарантирате, че ще избегнете раздразнението и нервността по време на състезание.

Следва

  • Опростяване на състезанието
  • Игнориране на конкуренцията
  • Начини да се справим с напрежението