Зрелищен финал на JWOC 2014

Изключително емоционален и драматичен финал на Световното първенство по ориентиране за младежи и девойки се състоя днес. Шампионатът приключи с най-очакваната и вълнуваща дисциплина – щафетата.

Състезанието започна под проливен дъжд, придружен от гръмотевици като дори беше обсъдена възможността стартът да бъде отложен. Това не се случи и зрителите край трасето в Боровец видяха и удивителна битка до последния метър.

Чуждестранни специалисти признаха, че от дълги години не са присъствали на по-вълнуващо състезание от днешното. То беше особено драматично при девойките. Швеция триумфира благодарение на впечатляващата Сара Хакстрьом, която спечели трети златен и общо четвърти медал в България. На последен пост тя води ожесточена битка с норвежката Матилде Рундхауг, но успя да пресече първа финалната линия, изпреварвайки конкурентката си едва с 9 секунди.

“Не мога да повярвам какво направих в последните дни. Преди шампионата бях контузена и не тренирах повече от месец. Дойдох в България без да знам дали изобщо ще мога да участвам, а седмица по-късно спечелих три златни медала от Световно първенство. Изключително съм изненадана от себе си, но и много щастлива”, сподели Сара Хакстрьом.

Втората щафета на Швейцария завоюва бронзовите отличия, а първият състав на България зае 12-то място. Правилата в щафетното бягане в ориентирането позволяват всяка нация да участва с два отбора, но за класирането се взема резултатът на по-добрия състав.

Развръзката при младежите беше идентична с тази при девойките. Отново радостта бе за Швеция и пак победата беше извоювана със силен финален спринт. Антон Йохансон се превърна в герой, след като успя да удържи атаките на завършилия втори представител на Чехия Марек Минаж, останал на 10 секунди зад шампиона и третият Свен Хелмюлер, който спечели бронзовото отличие за Швейцария. Първият национален отбор на България завърши на 10-то място.

Световното първенство беше закрито с връчването на медалите на победителите в щафетата и предаването на флага на Норвегия, която ще бъде домакин на шампионата за младежи и девойки през 2015 година.