Започва световното първенство за младежи и девойки в Дания

В дните от 6 до 12 юли в района на датския град Силкеборг ще се проведе световното първенство по ориентиране за младежи и девойки. Настроението в българския отбор е повече от приповдигнато след сребърния медал на Ясна Петрова в спринта при девойките до 18 г. на Европейското в Беларус, а вицешампионът ще е на линия и в Дания.

Ориентирането е един от спортовете, в които европейското първенство в много случаи е по-силно от световното, затова летвата е вдигната високо, а очакванията са големи.

България ще се представи с петима младежи и четири девойки, след като към първоначалния състав бяха добавени още имена.

При младежите честта на България ще защитават Боян Иванджиков, Петър Борисов, Тома Котков, Александър Иванов и Веселин Щерев, а при девойките Ясна Петрова, Андрея Дяксова, Евангелина Дяксова и Ния Георгиева.

Ръководители на отбора са Ивайло Иванов и Тодор Педев.

Първото изпитание е спринтът в Лисенг на 7 юли, а на следващия ден е дългата дистанция във Велинг-Снабергоорд. Следва почивен ден, който може да бъде оползотворен с моделни бягания за средната дистанция и щафетата, а на 10 юли е квалификацията за средната в Гйерн Бакер. 24 часа по-късно е финалът на дисциплината. Последният ден, неделя, 12 юли е определен за щафетата в Торсьо Бакер.