Два триумфа за Швеция в щафетата

Начало » Два триумфа за Швеция в щафетата

Швеция, щафета мъжеШвеция добави нови два златни медала от световното първенство по ориентиране в Чехия – в щафетните бягания, като и при жените, и при мъжете спечели повече от убедително.

Състезанието ще се запомни със скандалните условия, при които се проведе. Заради лошото време и късния час дори първи пост при мъжете създаде проблеми за състезателите при разчитането на картата. Това потвърди и във включване от арената Иван Сираков, който бяга на първи пост.

Денят започна с женската надпревара, в която Швейцария получи аванс на първи пост, който обаче бе буквално разбит от втория на Швеция – Сара Хагщрьом. Тя даде аванс от 4 минути на Туве Александерон, която финишира спокойно с голям аванс за 14-я си златен медал от световно първенство. Швейцария завърши на второ място, а след отлично бягане Андрине Бенжаминсен прибра Норвегия на трето място след битка с Русия и Чехия.

България в състав Лилиана Гоцева, Андрея Дяксова и Кристина Иванова завърши на стабилното 17-то място.

Швеция, щафета жениДъждът се усили малко преди старта на мъжете, а мракът в гората затрудни много от състезателите.

Украйна направи силно бягане на първи пост, а Швеция финишира с минута изоставане. Въпреки че тръгна с 2 минути след останалите Каспер Фосер изведе Норвегия като лидер преди трети пост с цяла минута пред Швеция. Спорен вариант в средата на маршрута обаче изведе Густав Бергман пред Ескил Кинеберг и авансът се запази до края. Много силно бягане на трети пост направи световният шампиион Матиас Кибурц, който започна с голям пасив на петото място място и се върна трети.

Иван Сираков финишира 21-ви на първи пост за българската щафета с пасив от около 6 минути, а след него добро бягане направи Боян Иванджиков, който изкачи щафетата с четири места нагоре. Стефан Йорданов на трети пост завърши на 21-во място при почти пълна тъмнина с изоставане от 30 минути от първото място.

GPS Tracking
Мъже| Първи пост | Втори пост | Трети пост

Резултати
Жени | Мъже