Вълнуващ първи нокаут спринт на Световно първенство

Начало » Вълнуващ първи нокаут спринт на Световно първенство

Мегън Картър Дейвис, Туве Александершон, Иф ван ДонгенВълнуващото първо издание на нокаут спринта на световни първенства завърши с очаквани победи на фаворитите Матиас Кибурц (Швейцария) и Туве Александершон (Швеция) и трима дебютанти на почетната стълбичка.

Само 4 секунди не стигнаха на Стефан Йорданов да се класира на четвъртфиналите на състезанието по-рано през деня, а в късния следобед във Федерисия дадоха старт на елиминациите. Някои от топ спринтьорите в елита като Яник Михелис, Каспър Фосер и Хана Лундберг не взеха участие в състезанието, което отвори възможност на по-малко популярни за момента състезатели да изпъкнат.

Организаторите бяха взели интересно решение да изправят всички състезатели пред еднакви маршрути, което вдигаше шансовете на бързите ориентировачи.

Аугуст Молен, Матиас Кибурц Джонатан ХустафсонСлед две елиминации мъжката финална шестица все пак беше в до голяма степен очакван състав – Матиас Кибурц, Аугуст Молен, Джонатан Густафсон, Тим Робъртсън, Лоик Капберн и Крис Джоунс. Майсторът на тактиката Матиас Кибурц изигра най-правилно картите си и спечели със силни финални отсечки. Двама шведски дебютанти на стълбичката – Аугуст Молен и Джонатан Густафсон взеха първите си медали от световно първенство като втори и трети. Един от фаворитите – Тим Робъртсън водеше през почти цялото време, но в края взе по-бавен вариант.

Класиране
Матиас Кибурц SUI – 7:19
Аугуст Молен SWE – 7:20
Джонатан Густафсон SWE – 7:24
Тим Робъртсън NZL – 7:28
Лоик Капберн FRA – 7:30
Крис Джоунс GBR – 7:31

Иф ван ДонгенСъстезанието при жените от втора точка се превърна в състезание за второто място, след като бързо стана ясно, че всички ще опитват просто да не изостанат много от Туве Александершон. Очаквано Меган Картър Дейвис беше най-силната зад нея и взе сребро. За широката публика, но не и за специалистите, третото място на Иф ван Донген от Нидерландия взе бронза. Тя направи отлично бягане и се ориентира умно и тактически и след миналогодишното девето време в квалификациите на спринта от WOC в Чехия, материализира напредъка си с първи медал за страната си от световно първенство.

Топ спринтьорките Сара Хагстрьом, Симона Аберсолд и Лина Странд взеха грешни решения в последните метри, което ги остави извън тройката.

Класиране
Туве Александершон SWE – 8:09
Мегън Картър Дейвис GBR – 8:24
Ив ван Донген NED – 8:25
Сара Хагстрьом SWE – 8:29
Симона Аберсолд SUI – 8:30
Лина Странд SWE – 8:44