Българската световна титла

Начало » Българската световна титла

Николай НедковСлучката, която всички ориентировачи в България знаехме от седмица, придоби заслужена популярност вчера. Николай Недков помогна на съперник в гората в последния ден на JWOC 2021.

Случилото се няма как да изненада състезателите по ориентиране – инциденти стават често, когато бягаш по баири, през клони и тръни, по камъни или преминаваш дерета и рекички. За щастие повечето не са толкова сериозни. Но и такива се случват.

От вчера родните медии гръмнаха с новината за Николай и полския състезател. Ако погледнем под друг ъгъл, това което е направило нашето момче е нещо изключително простичко – помагаш на човек в беда. Фактът, че такива неща се случват все по-рядко в обществото, е голяма тема, която само ще ни натъжи. Но този факт прави постъпката на Недков безценна.

Николай Недков“Не съм се замислял, нямаше как да постъпя по друг начин, състезания ще имам още много”. Кратко и ясно. Ние в ориентирането поне не можем да се оплачем от липсата на шансове. А младеж с възможностите – физически и спортно технически на Николай, ще има повече отколкото самия си мисли. Но това, което направи е нещо, което на 19 годишна възраст го вдига до ранга на световните шампиони.

Преди 12 години най-големият в историята на ориентирането Тиери Жоржу, заедно с Андерш Нордберг и Михал Смола, “слязоха” от стълбичката на победителите, за да помогнат на Мартин Йохансон. (Припомнете си я тук) При това с ясната мисъл, че отнемат заслужени медали на още шестима човека, техни съотборници. Тази случка завинаги ще остане еталон за феърплей. Това, което се случи в Турция стои точно на същото ниво, защото да помогнеш на човек не се измерва по никакви критерии.

Онзи инцидент в Мишкольц попречи на Тиери Жоржу да вземе първа световна титла от щафета. Съдбата и разбира се класата му, му върнаха загубеното след това. Нордберг не успя да вземе злато, но има пет медала от WOC. Не успя само Смола, но пък Чехия спечели световната титла три години след инцидента. И Франция, и Чехия никога до момента нямаха титли.

Така е в живота. Дава ти се възможност да избираш. Да занесеш медал у дома, или да станеш световен шампион по човечност.

Затова без капка съмнение – България спечели своята световна титла. Всичко друго са просто някакви подробности.

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube