Анализ: Спринтът при жените на WOC 2021

Начало » Анализ: Спринтът при жените на WOC 2021


Дългото чакане се оправда напълно! Три години след последния спринт на световно първенство, вчерашния напълно оправда очакванията с интрига до последния момент, трудни маршрути и постоянно напрежение.

В този материал ще хвърлим поглед на състезанието при жените, което беше образец за много неща. За важността на техниката на ориентирането и на физическата подготовка. И за това, че всеки може да се “върне в играта” или да пропадне безнадеждно.

Първа точка
Адреналинът държи здраво лидерката от квалификациите Тереза Яносикова и тя стига до първата точка за 51 секунди. Втора е Туве, а трета Аберсолд с разлика от по 1 секунда.

Първа
Втора точка
Четири състезателки имат по 16 секунди за точката – Туве, Аберсолд, Вендула Хорчикова и Александра Хорник. В класирането Туве и Яносикова имат аванс от секунда пред Еберсоллд. Гемперле изостава с 3 секунди.

Втора
Трета точка
Тук Алис Лийк (четвърта в крайното класиране) е с първо време с 9 секунди, а след нея със секунда повече са девет състезателки. Туве и Яносикова са лидерки.

Трета
Четвърта точка
Туве Александершон прави удар с алтернативен и както се оказва, видян от малко вариант за точката и слага 3 секунди на Веера Клементинен. Шведката вече има 8 секунди аванс в класирането, докато Яносикова губи 16 секунди и на практика приключва с надеждите за титла.

Четвърта
Пета точка
Туве продължава да мисли нестандартно (на фона на останалите) и атакува точката от ляво, което на практика е аванс от около 7 секунди пред най-доброто време от дясно. Разликата на върха вече е 13 секунди от Клементинен и 14 от Гемперле.

Пета
Шеста точка
Шест състезателки я взимат за 10 секунди – Туве, Гемперле, Сесили Клиснер, Аберсолд, Бенжаминсен и Жосефин Линд. В генералното класиране Гемперле излиза втора, на 14 секунди от Александершон.

Шеста
Седма точка
Състезателките няма как да гледат анализа по телевизията, но Андрине Бенжаминсен е видяла най-бързия вариант през парка и това й носи най-добра отсечка с 52 секунди. Същият вариант избира и Олшон, но е по-бавна. Само страхотната скорост на Туве я държи високо, тъй като следващата с вариант вдясно е също топ бегачка – Мая Алм. Реалната средна загуба от варианта на повечето състезателки тук е 3-5 секунди, като тук е включена и рязката смяна на посоката на две места. В общото класиране разликата между първите две расте на 18 секунди.

Седма
Осма точка
Тук първа е Вендула Хорчикова, като тук значение в общи линии има откъде се атакува точката. Не е случайно, че разликите са минимални, но са в полза на левия вариант, тъй като при него не се спира, въпреки че е с няколко метра по-дълъг. В общото класиране разликата между Туве и Гемперле остава същата – 18 секунди.

Осма
Девета точка
Отсечка, в която бързината, съчетана с бързо четене на картата е от особено значение. На практика организаторите са ограничили до момента възможностите за систематично ориентиране и това е първият момент за по-обстойно оглеждане на картата. Най-бързата състезателка – Туве, избира и най-добрия вариант, което й носи нови 5 секунди аванс пред останалите. Състезаващата се отлично до момента рускиня вече е безнадеждно след шведката с 27 секунди.

Девета
Десета точка
Може би най-коварната точка, която изглежда като “глътка въздух” и спокойствие и е атакувана от почти всички най-добри по един начин. С едно изключение – Туве Александершон, което показва две неща. Че и най-добрите грешат и че най-добрите могат да си позволят каквото си искат по време на маршрута. Тук Елена Рус минава разстоянието за 24 секунди, докато шведката е с “цели” 28. Това е точка, която е кратка, само с два варианта, но показва нещо много важно. С оглед на цялото развитие на състезанието става ясно, че Гемперле е изгубила почти всичко точно тук, тъй като губи 4 секунди от Александершон и общо 8 от най-доброто време. Това я прави трета в общото класиране след Туве и Алис Лийк (на 29 секунди).

Десета
11 точка
Отново точка с “един вариант”. Всичко друго освен от лявата страна значи повече трудност заради тунела. В него не може да се гледа картата, а това е нужно. Освен това има и повече смяна на посоките, което допълнително бави скоростта. Тук Туве е първа с 34 секунди, а Бенжаминсен е с цели 8 след нея по “грешния” вариант. В общото класиране шведката увеличава аванса си на 32 секунди пред Лийк.

11-та
12 точка
Почти всички изводи за младите ориентировачи трябва да се вземат от отсечката 11-12. Какво обаче се случва на нея? Тя на практика има два печеливши варианта, които са избрани от почти всички фаворити. И двата са вдясно от линията между точките и включват участъци, в които “спокойно” може да се избере вариант, тъй като са достатъчно дълги, за да се прочете картата. Мая Алм я взима за 2:15 минути, което я качва втора в общото класиране. В него първа е Алис Лийк, докато досегашната лидерка Туве изпада до 6 място, на цели 13 секунди, губейки почти минута от Алм. Причината е, че шведката избра крайно спорен вариант отляво, който освен по-дълъг е по-техничен и изискващ повече внимание. Тя минава покрай финалната арена, с което със сигурност е предизвикала доста повдигания на вежди. След това и през предпоследна точка, за да загуби общо 51 секунди от най-доброто време.

Тук следват изводите.

Преди всичко никакво разконцентриране и търсене на най-добрия вариант, макар и с 2-3 секунди забавяне. В случая може да са дори 10. И още – бъдете достатъчно добре подготвени физически, за да си позволите и по-заобиколни варианти. Плюс това да запазите хладнокръвие и да елиминирате паниката, особено ако като сте видели печелившия още докато бягате и да знаете, че имате шанс (както се оказва в последствие), да спечелите състезанието.

Това разбира се става с много тренировки.

12-та
13 точка
Проклятието на “лесните” точки тук застига лидерката Лийк, която в отсечка, която се взима за 11 секунди от най-бързите (Гемперле, Бенжаминсен и Туве), губи цели 6 секунди, което автоматочно я праща трета в общото класиране след Алм и Гемперле. Туве все още е шеста, макар и с 3 секунди по-малко изоставане.

13-та
14 точка
Който е гледал прякото предаване няма как да не е разбрал, че това е топ отсечката в състезанието. Само на нея състезателки като Бенжаминсен и Алм изгубиха по няколко секунди в избора на вариант, който при равни физически възможности ще донесе успеха на тези, които предпочетат да минат от дясната страна. Причините – по-кратък и с по-леко изкачване. Доказателства за това са резултатите – всички минали по него са в челото на класирането за точката. Изключение е Александершон, която освен че е най-подготвена, беше допълнително напомпана от адреналина след грешката и загубата за 12-та точка.

Важен съвет за подрастващите състезатели. В повечето случаи ако тръгнете в грешната посока, а след това се върнете и вземете “правилния” вариант, ще изгубите повече време, тъй като увеличавате отсечката с разстоянието в грешната посока, умножено по 2, в добавка с още няколко секунди за смяна на посоката.

Тук първа е Рябкина с цели 4 секунди пред Ханауер и още 1 пред Килснер. Гемперле губи 18 секунди (на практика и златото), Мая Алм 12, Алис Лийк – 14. Туве само 5. В общото класиране световната шампионка Алм повежда, Александра Хорник е само на 1 секунда след нея. Туве обаче отново е в играта.

14-та
15 точка
Трета “лесна” точка, която означава много загуба. Първо време дават няколко състезателки сред които и трите медалистки, но Лийк губи 1 секунда, а полякинята Хорник смразяващите 8, което в случая е повече от обикновено “ослушване”. В общото класиране първите три са Алм, Туве и завърналата се Клеметинен.

15-та
16 точка
Отсечка “за почивка”, която обаче изяжда 3 секунди на Алм и я хвърля на второ място в общото класиране. Най-добрите времена са на Александершон и Клеметинен. В общото Гемперле все още е едва пета с 6 секунди изоставане.

16-та
17 точка
Организаторите са оставили десерт за състезателките, който определено не е по вкуса на повечето. Точка с няколко възможни варианта. Туве Александершон не само избира най-добрия, но и най-бързия. На практика без почти никакво ориентиране и с предимство за бързите крака. Вариантът от дясната страна е избран от нея и Гемперле, докато Мая Алм избира да се върне през 13-та точка и да заобиколи водната част от другата страна. Това й коства 9 секунди изоставане и още косвена загуба от спирането и смяната на посоката за следващата точка.

В общото класиране Туве се връща на върха, следвана от Лийк и Алм. Гемперле изостава с 10 секунди от първото място.

17-та
18 точка
Отсечка, която няма алтернативни опции за вариант, така че основният фактор са краката и това как са съхранени до момента. Лошият избор на Алм за 17-та и загубата от обръщането на обратната страна й коства 2 секунди от Гемперле. Лийк също губи – 3 секунди и рускинята заема второто място в общото класиране след най-добра отсечка заедно с нидерландката Иф ван Донген.

18-та
19 точка
Последното препятствие, което се оказва прекалено високо дори и за актуалната световна шампионка Алм. Туве е с най-добро време и бие с цели 3 секунди Елена Рус и 4 Гемперле. Всички останали фаворитки обаче правят няколко излишни движения в последните метри и избора на малко по-лош вариант ги вади от играта. Лийк губи медал с цели 12 секунди по-слабо време. Алм е с 9 изоставане.

Тази точка оформя и крайното класиране – Туве, Гемперле, Алм.

19-та
20 точка

Тук няма ориентиране, а само бягане. Гемперле печели 1 секунда пред Туве, но е с равно време с Олшон, Ван Донген и Виноградова.

20-та
Финална отсечка.
Тук трябва да се отбележи единствено това, че петата Аберсолд печели секунда на Лийк, което ги качи и двете на четвъртото място. И двете обаче губят от Туве на финалната отсечка.

Така в крайното класиране шампионка е Туве Александершон, следвана от Наталия Гемперле, Мая Алм, Алис Лийк, Симона Аберсолд и шеста Елена Рус.