За или против бягането в снега

Илюстративна снимка за бягане в сняг
снимка: pixabay.com

BGathletic.com
Към бягането много хора се отнасят положително, защото знаят предимствата и добрите резултати от него. Само, че през зимата нещата не са толкова категорични и еднозначни.

Бягане за здраве през зимата

Ползи
Бягане през зимата при температури по-високи от -15 и без силен вятър означава, че ще има положителен ефект върху човешкото здраве. Това важи и за мускулите и за вътрешните органи и имунната система.

Това закалява тялото, подобрява функцията на сърцето и белите дробове. През зимата хората дишат по-малко свеж въздух. A джогинг по това време на годината компенсира този недостатък и дава на тялото нужното количество кислород. Ето защо понякога хората, тръгнали да тичат за първи път през зимата, започват да се чувстват замаяни. Известно е, че кислородът е много важен за нормалното функциониране на човешкото тяло, затова ползата от бягането през зимата е главно в получаване на кислород.

Вреда
На първо място, ако не сте правилно облечени за бягане през зимата, вместо закаляване на тялото, можете да получите хипотермия и да получите някои много неприятни заболявания. Но това, разбира се, ще се случи само, ако неправилно сте подбрали дрехи и маратонки. В противен случай, няма проблем.

На второ място, при много ниски температури под 15 – 20 градуса под нулата, можете да запушите вашите дробове. Затова, бягането при толкова ниски температура, особено за начинаещи, не се препоръчва. Въпреки това, ако се предпазвате от вятъра и на лицето сте с шал или носите специална маска, тогава този проблем може да бъде избегнат.

Бягането през зимата ще укрепи мускулите на тялото ви

Ползи
Бягане през зимата има същите предимства, които са налични от обичайния лек джогинг. Но при зимното бягане има редица предимства, които оказват положително въздействие върху укрепване на мускулите.

При хлъзгава повърхност се включват повече мускули, отколкото когато работят на суха асфалтова настилка, така че мускулите на бедрата, седалището, глезена и прасеца мускули работят в авариен режим, поради което те укрепват много по-добре, отколкото през лятото.

Бягането в снега укрепва и бедрата. Поради това, предната част на бедрото се тренира отлично през зимата. За да се постигне този ефект през лятото, ще трябва насила да вдигате неестествено високо бедрото. А през зимата, в снега, просто нямате избор. Психологически това е по-лесно през студените и заснежени месеци.

Вреда
През зимата, мускулите трябва да се разгреят много добре преди джогинга. Ако не го направите, студените мускули, особено в началото на кроса, няма да издържат на натоварване и ще се износат. Особено, ако ви се налага да бягате по силно хълмиста местност.

Така че опитайте с 5-10 минутно загряване преди джогинга, за да се разгреят краката ви, или пък в първата част от бягането го направете изцяло върху равна повърхност, ако има такава възможност.

Бягане през зимата за сваляне на килограми

Ползи
Както видяхме от предходните доводи, от зимното бягане има значителни предимства пред лятното, а именно принудително увеличаване на натоварването на мускулите. А какво е необходимо за правилното отслабване? Това е едно добро натоварване на мускулите, което кара мазнините да се превърнат в енергия. А тлъстината, на свой ред, ще подхрани същите тези мускули. Грубо казано, ефектът от зимното бягане е много полезен за сваляне на килограми, с около 30% по-ефикасно от това през лятото.

В допълнение, зимата се консумира голямо количество кислород и подпомага изгарянето на мазнините, така че зимата движението може да се нарече универсален лек за загуба на тегло.

Но има и своите минуси.

Вреда
Основният недостатък на зимното бягане е променливото време. За да отслабнете, трябва да тичате редовно. Но температурата навън се променя непрекъснато и често термометърът пада и под 20 градуса. При такава температура е желателно да не бягате навън. Поради това, не може редовно да тичате зимата и това няма да донесе желания резултат.

И не е без значение, че през зимата в човешкото тяло се натрупват мазнини спонтанно. Това е в нашите гени. Мазнината е отличен топлинен изолатор и както зайците сменят своето “палто” за зимата, човешкото тяло много трудно се разделя с излишните мазнини. Това може да се реши, ако редовно бягате. Ако докажете на организма, че не се нуждае от допълнителни мазнини, той започва доброволно да се отървава от тях.

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube