Витамините, които правят децата здрави

На прага на зимата децата се нуждаят от цялата палитра витамини и минерали за да бетонират имунните си сили. За тези, които се занимават със спорт, нуждата от прием на витамини става още по-важна. Материалите по темата са безброй а мненията кое е най-добро или най-непрепоръчително са в състояние да объркат всекиго.

Без съмнение обаче без най-важните витамини не са възможни нито здравето, нито високите спортни резултати. Особено ако се търси второто – срещата със специалисти по темата е повече от задължителна.

И все пак – кои са витамините и за какво помагат:

Витамин А
Много витамин А се съдържа в млечните продукти, зелените зеленчуци от рода на спанак и броколи, сладки картофи, моркови, както и в мангото. Внимавайте все пак с млякото и количеството му, защото доводите “против” него също не са малко. Особено що се отнася до мита, че е източник на калций.

Витамин В
Той има много важни функции, преимуществено свързани с преработването на храната в качеството ѝ на енергия. Той е и също толкова важен за работата на нервната система. Балансирана диета би трябвало да обезпечава децата с достатъчни количества от този витамин, така че хранителни добавки не са необходими. Витамин В се съдържа в много плодове, зеленчуци, в яйцата и в млечните продукти, в рибата, както и в зърнените култури.

Витамин C
И на децата, и на възрастните е доста трудно да приемат с храната необходимата доза за дененощие от този витамин, който е важен за имунната система и за абсорбирането на желязото. Най-много от този витамин се съдържа в портокали, ябълки, чушки, домати и броколи. И все пак, дневното количество от витамина е невъзможно да се приеме само от плодове и зеленчуци. Освен ако не се изядат килограми от тях. Затова е необходимо специалист да насочи към добавки.

Витамин D
Играе основна роля в здравето на костите, мускулите и зъбите, което е особено важно за съзряващия детски организъм. Най-добрият му приятел е слънчевата светлина, която, попаднала върху кожата, мигновено провокира произвеждането му. Добре е да включите (ако е възможно) в менюто на детето мазна риба и жълтъци.

Витамин Е
Необходим е за здравата кожа и очите, както и за укрепването на имунната система. Не е нужно да се приема под формата на хранителни добавки, тъй като балансирана диета обезпечава детския организъм с всичко необходимо. Не забравяйте да добавите към нея зехтин, ядки и семена, зърнени култури и кафяв ориз.

Витамин К
Необходим е за сгъстяването на кръвта, а знаем, че на децата често им се случват подобни приключения. Също не би трябвало да купувате хранителни добавки с този витамин, просто включете в хранителния режим повече растителни масла, зелени листни зеленчуци и това ще е достатъчно.

И все пак – всяко дете е различно и нуждите му са различни, затова най-добрият начин да се установи и приложи точното разпределение на витамините е консултация със специалисти по темата.

Абонирайте се за канала Orienteering Bulgaria в YouTube