Швеция спечели спринтовата щафета на световното по ориентиране (видео)

Световният шампионат по ориентиране в Латвия продължи в днешния ден с една от новите и много актрактивни дисциплини – спринтова щафета. В нея важат правилата на спринтовата дистанция и щафетните бягания, но за разлика от класическата шафета от три поста мъже или жени, в тази участие взимат двама мъже и две жени.

Шампион стана Швеция, следвана от Швейцария, а третото място остана за Дания. За разлика от първия ден, когато драмите бяха в мъжката надпревара, този път атракцията бе осигурена от последния пост, в който се състезаваха дамите.

Швеция окупира първото място още в началото, със силен пост на Туве Александешон, предала с четири секунди аванс пред Елена Рус от Швейцария. Трети минаха Норвегия със Силйе Екрол Ярен. На втори пост за скандинавците беше Емил Свенск, който предаде първи, с аванс от четири секунди пред Великобритания, а третото място беше за Флориан Ховалт и Швейцария на девет секунди.

Един от най-добрите спринтьори – Йонас Леандершон направи убийствена разлика от 47 секунди пред изскочилите на второ място на трети пост Хакон Ярвис Вестергаард от Норвегия и Войтех Крал от Чехия. Швейцария и Фабиан Хертнер не изпускаха нещата, а Дания и Якоб Едсен минаха седми на повече от 50 секунди изоставане от медалите.

Каролин Олсон имаше време да вдигне ръце далеч преди финала, а Юдит Видер върна Швейцария на второ място с около 30 секунди изоставане. Драмата я осигури Мая Алм на последния пост за Дания, която навакса всичко и дори направи 30 секунди аванс пред Андрине Беняминсен и Норвегия.

Българската щафета бе представена от Илияна Илиева, Ивайло Каменаров, Димитър Желязков и Кристина Иванова и се нареди на 21-во място, което бе и най-доброто през цялата щафета, в която постовете я връшаха на 22, 23 и 24-то преди финала на Иванова.

Програмата на шампионата продължава със средната дистанция във вторник, в която ще участват Иван Сираков, Илияна Илиева и Кристина Иванова.

Please follow and like us:
error

Вашият коментар