Швейцария и Норвегия най-добри в щафетата на WOC

Дамската щафета на Швейцария и мъжката на Норвегия се поздравиха с успехи и златни медали в предпоследния състезателен ден на световното първенство по ориентиране (WOC), което се провежда в Латвия. Както и в предишните стартове, любителите на този великолепен спорт не останаха разочаровани и видяха страхотни маршрути, съчетаващи сила и техника, много драма и обрати.

Състезателният ден започна с надпреварата при дамите, която бе спечелена от Швейцария в състав Елена Рус, Юлия Якоб и Юдит Видер. Рос предаде първа след първата обиколка пред Хелена Янсон-Бергман и изненадата към момента Естония. След предаването на втори пост Каролин Олсон предаде първа на Туве Александершон, а движещата се заедно с Швейцария и Швеция до възловата отсечка по маршрута Татяна Рябкина от Русия, в крайна сметка изостана на повече от две минути преди да предаде на световната шампионка в средната дистанция Наталия Гемперле.

Лошият късмет продължи да следва Александершон и в този старт, като тя направи няколко грешки, наваксваше, а в края на въпросната дълга отсечка имаше около десет секунди преднина пред Видер. Шведката обаче я изуби в търсене на контролната точка, която беше буквално до нея и така швейцарката я настигна, а в следващите две точки я и изпревари категорично. Третото място остана за Русия.

България постигна най-доброто класиране в историята си с 13-ото място в крайното подреждане. Рожденичката днес Илиана Илиева прибра първи пост на 14-то място, а Кристина Иванова отстъпи с едно назад. Добро бягане на Лилиана Гоцева на трети пост доведе до наваксване на две места до 13-ото. Състезателката на Младост (Благоевград) изпревари със силен финал представителките на Испания Виолета Санхуан и на Унгария София Шаркози.

Големите фойерверки обаче дойдоха в мъжката надпревара, която бе взета от Норвегия в състав Халан Гауте, Ескил Кинеберг и Магне Даели. Второто място беше за Швейцария, а трети и без великия Тиери Жоржу останаха французите.

Големите герои обаче бяха Латвия, на които както се казва в българския футбол „не им достигна самочувствие“ за медал. Андрис Юбелис предаде първи на първи пост на световния шампион от преди няколко години в средната дистанция Едгарс Бертукс. Втори минаха норвежците, а трети Великобритания. Страхотна грешка в края направиха лидерите към момента Швейцария и Финландия, като техните състезатели минаха покрай контроната си точка и им трябваха повече от 150 метра преди да се върнат назад.

Великолепен пост направи Иван Сираков, който прибра българската шафета на 11-то място с изоставане от едва минута.

След завършване на втори пост лидери бяха Норвегия, следвани от Великобритания и Финландия. Четвърти потегли трети пост за Латвия Рудолфс Зернис, който след само километър и половина се озова с аванс от близо минута пред останалите. Той обаче се поколеба на 10-та точка и въпреки че не изостана, показа че напрежението ще му изиграе лоша шега.

По отсечката 13-14 шест щафети тръгнаха с равен старт и беше ясно, че избора на вариант по над километровото трасе ще е решаващ. Магне Даели избра малко по-дълъг, но по-бърз и това му осигури няколкосекундна предина на финала.

Втори линията премина Матиас Кибурц от Швейцария, а трети Фредерик Траншан от Франция. Интересното е, че и двете щафети започнаха третите постове с над минута изоставане.

На втори пост за България Ивайло Каменаров върна щафетата на 20-то място, а Димитър Желязков финишира 21-ви.

Световното завършва с кралската дисциплина – дълга дистанция в събота.

Please follow and like us:
error

Вашият коментар